V únorovém dvojkole šachové extraligy vybojovala Slavia Kroměříž další tři body a zajistila si extraligovou příslušnost i pro příští sezónu.

Dalšími soupeři našeho áčka v šachové extralize 2022/2023 byla družstva Výstaviště Lysá nad Labem a GASCO Pardubice.

Lysá na Labem je pro kroměřížský tým neoblíbený soupeř a bohužel se ani napotřetí nepodařilo Slávistům zvítězit. Zápas byl přitom rozehraný velmi nadějně a po 3 hodinách hry to vypadalo na poměrně přesvědčivé vítězství Slavie. Skvělý výkon předvedl zejména László Gonda, který černými porazil soupeře, který všech šest dosavadních partií v této sezóně vyhrál. Druhou partii černými vyhrál Jan Rubeš. Bohužel se zcela otočil vývoj partií na 7. a 8. šachovnici a během chvilky se naděje na bodový zisk rozplynula.
Výsledek zápasu Výstaviště Lysá nad Labem – Slavia Kroměříž tak byl nakonec 4,5 : 3,5.


László Gonda (vlevo) podal proti Tamirovi Nabatymu skvělý výkon, ale na výhru družstva to bohužel nestačilo.


V Lysé se hrálo v nově zrekonstruovaných podkrovních prostorách městského úřadu.

Nedělní zápas proti týmu GASCO Pardubice byl ve srovnání se sobotním nešťastným zápasem v Lysé jako den a noc. Pardubický tým jako už tradičně nastoupil se sedmi velmistry v sestavě, ale na soustředěný výkon Slávistů domácí nestačili. Na prvních 4 šachovnicích skončily partie remízou, na zbylých 4 šachovnicích byl výsledek 3:1 pro Slavii. Své partie vyhráli Richard Mládek, Ondřej Švanda i Gustav Brejník a tak Slavia vybojovala důležité tři body za vítězství. Slavia Kroměříž – GASCO Pardubice 5 : 3.


V Pardubicích se Igor Janik (vpravo) utkal s Viktorem Lázničkou a bez problémů partii remizoval.


Ríša Mládek černými krásně porazil Jan Votavu a vyrovnal průběžný stav na 3:3.

V tabulce drží Slavia Kroměříž 8. místo se ziskem 10. bodů a má jistotu záchrany v nejvyšší soutěži. Otázkou je nyní jen to, jestli se podaří v závěrečném trojkole v Plzni (24. – 26. března 2023) posunout tabulkou výš. Nemožné není ani zopakování loňského 5. místa.

Kompletní informace o průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na Chess24.com nebo příspěvcích k živému přenosu na to stránce.

Všechny fanoušky zdraví
Karel Štencel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *