Únorový newsletter

Tradičně publikujeme.

Šachový Wimbledon minulostí

Ve dnech 13. – 29. 1. 2023 se na nizozemské půdě představila světová špička šachu. Začátkem každého roku bývá totiž na programu turnaj v městečku Wijk aan Zee. Mnoho velmistrů využilo pozvání organizátorů, a to z mnoha důvodů. Tato akce, přezdívaná „šachový Wimbledon“, dává příležitost mladým talentům, zkušenější hráči odtud mají krásné vzpomínky a nutno podotknout, že tento rok se konal již 85. ročník! Příznivci šachu si tak plnými doušky užívali dva týdny drama, jenž se odehrávalo na šachovnicích. Turnaj byl opět rozdělen do tří kategorií: Masters (Mistři – 14 hráčů), Challengers (Vyzývatelé – také 14) a doprovodná sekce Amateurs (Amatéři). Hrací tempo bylo stanoveno na 100 minut na prvních 40 tahů, následováno přídavkem 50 minut pro dalších 20 tahů, končíce bonusem 15 minut na zbytek partie. K tak velké časové komoditě se ještě od počátečního tahu přidávalo 30 sekund za každý provedený tah.

Na startovních postech Mistrů jsme mohli zahlédnout jména zkušených velmistrů ze světové Top 10. Organizátoři však rádi pozvali i asijské mladíky: Nodirbek Abdusattorov, Rameshbabu Praggnanandhaa či Gukesh Dommaraju. Tato jména, jak víme, zazářila na poslední olympiádě.
V Challengers zde obsadila několik míst tuzemská elita. Z česko-slovenských vod zde zavítala slovenská jednička Jerguš Pecháč.

I tento rok se dodržela tradice, a to, že před každým kolem zazněl gong za pomoci ctěného hosta. Nutno dodat, že v 7. kole měl tuto poctu viceprezident 1. Novoborského šachového klubu, Petr Boleslav.
Nyní k samotnému dění. V Masters se v prvních dvou třetinách nejlépe dařilo mladému Uzbekovi, Nodirbekovi A. Nynější mistr světa nezačal turnaj zcela přesvědčivě, a tak po zbytek soutěže musel stahovat náskok lídrů. Také Ding Liren nepociťoval po celý pobyt ve Wijku nejlepší formu. Ambasador „šachového Wimbledonu“, Anish Giri však v druhé půlce stoupal pořadím, což dodávalo na atraktivitě.

V posledním kole se stal menší zázrak. Giri potřeboval vyhrát nad Rapportem, přičemž byl před ním o 0,5 bodu Abdusattorov, jenž hrál proti nizozemské dvojce Jordenu Van Foreestovi. Uzbek nedokázal konkurovat Jordenovi, a tak s prohrou čekal na Anishe a jeho závěr. Giri dokázal využít hrubky Rapporta, a tak poskočil na celkové první místo. Jednalo se tak o jeho vůbec 1. vítězství v tomto turnaji. Pro bronz si došel Magnus Carlsen.

V Challengers si slovenský hráč nevedl dvakrát nejlépe. Avšak s prázdnou neodešel, zkušenosti z tohoto veleturnaje jsou k nezaplacení. Oproti němu se dařilo německému hráči Alexanderovi Donchenkovi, jenž si s 10 body došel pro zlato. Stříbro si převzal Mustafa Yilmaz hrající pod tureckou vlajkou. Zbylý bronz získal talentovaný mladý Uzbek, Javokhir Sindarov.

Vítěz skupiny Masters 2023, Anish Giri (foto: Tata Steel Chess)

Na turnaji se však sledovala i individuální persona, a to Ding Liren. Je za tím prostý důvod, čínský hráč se zanedlouho utká s Ianem Nepomniachtchnim o titul mistra světa.

85. ročník tohoto šachového svátku je za námi. Šachový svět ještě do teď vstřebává tyto pěkné zážitky.

  • shrnutí jednotlivých kol + okomentované partie

Ohlédnutí se za Olympiádou dětí a mládeže 2023

Královéhradecký kraj se stal pořadatelem 20. Olympiády dětí a mládeže, jež se odehrála ve dnech 22. – 26. 1. 2023. Byla to desátá zimní a sedmá, ve které mají zastoupení šachy. Slavnostní zahájení ODM proběhlo v neděli 22. ledna odpoledne v Hradci Králové na zimním stadionu.

Šachové týmy jednotlivých krajů tvořili 3 chlapci a 1 děvče. Chlapci hráli v kategoriích 2007 a ml., 2009 a ml., 2011 a ml. děvče v 2007 a ml.

Jako první byl na programu turnaj jednotlivců ve formátu rapid (25+10), který se odehrál 23. – 24. 1. 2023. Děti tak v 7 kolech předvedly svůj um v daných kategoriích. V sekci dívek se nejvíce zadařilo Lucce Rybáčkové. V kategoriích chlapců zvítězili Jáchym Němec (2007 a ml.), Daniel Juhaňák (2009) a Jiří Bouška (2011).

Následný den, 25. 1. 2023, si děti neodpočinuly. Další připravenou akcí byla řešitelská soutěž jednotlivců. Této individuální akce se zúčastnilo celkem 54 dětí, které se věnovaly řešení šachových skladeb. Každý z mládežníků dostal k řešení 24 diagramů s výzvou Mat 2. tahem. Úlohy byly poskytnuty známým šachovým skladatelem panem Vasilem Markovcijem. Osm nejúspěšnějších řešitelů následně postupovalo do vyřazovacích bojů, kdy pro vítězství v každém kole bylo třeba získat 3 body včetně souboje ve finále. Po velmi vyrovnaných soubojích vystoupil na nejvyšší stupínek Ondřej Winter. Druhou příčku obsadil Jáchym Němec a třetí Timofey Bokhnak.

Mládež měla značně nabitý šachový týden. Středeční řešitelskou soutěží totiž nic nekončilo. Ve čtvrtek 26. 1. 2023 byl na programu bleskový turnaj čtyřčlenných družstev. Hráči tak utvořili skupinku, jenž reprezentovala příslušný kraj ČR. Tempo bylo stanoveno na 3+2 a týmy hrály každý s každým. Tím pádem měli šachoví fanoušci možnost sledovat celé dopoledne celkem 13 kol plných napínavých bojů. I zde se do poslední chvíle nevědělo, kdo dokáže zvítězit. Týmy byly vskutku ekvivalentní. Pro nejcennější kov si došel celek Královéhradecký kraj, jenž okusil pouze 1 porážku. Hráčům z tohoto družstva se podařilo nasbírat krásných 30 bodů z 39. Olomoucký kraj se vyšvihl na pěknou 2. příčku. Bronz připadl, i díky menší dávce štěstí, týmu z Čech, konkrétně Plzeňskému kraji.


Vlevo předseda ŠSČR Martin Petr,  Delgerdalai Bayarjavkhlan, FM Němec Jáchym,  Werner Hong Quan Dan

Všem vítězům gratulujeme a věříme, že si všichni zúčastnění užili krásný, ač náročný, šachový týden!

Níže přikládáme odkazy k jednotlivým akcím:

Praha dvojnásobným mistrem Evropy

Dne 29. 1. 2023 se uskutečnilo první hybridní Mistrovství Evropy měst a obcí. Turnaj byl rozdělen do 4 kategorií: Open, Women, Seniors a Youth. Jedny z hlavních podmínek účasti byly následující: jakákoliv obec mohla přihlásit max. 1 družstvo do každé sekce a soupisku týmu tvoří kvarteto hráčů s vazbou k danému městu. Hrací systém byl stanoven na 9 kol hraných švýcarským systémem a tempem 10+3.

V sekci Open a Seniors naši republiku reprezentovala Praha. V otevřeném turnaji se zúčastnili: Thai Dai Van Nguyen, Maxim Rodshtein, Sergej Movsesjan a Jáchym Němec. Tato čtveřice byla zároveň nejvýše nasazená. V seniorech jsme mohli vidět pražský celek ve složení: Vlastimil Jansa, Daniel Šorm, Vasil Tričkov a Josef Přibyl.Po dlouhých a napínavých bojích si zlaté medaile z Openu vybojoval pražský celek. Kromě remízy ve třetím kole dokázal zvítězit ve zbylých osmi kolech (zisk 17 bodů), a to i v devátém, kdy porazil pražské seniory. V kategorii seniorů se opět zadařilo. Tým pod vedením Vlastimila Jansy dokázal, i díky lepšímu pomocnému hodnocení, vyhrát svou kategorii s 9 body.

Zleva stojí: Maxim Rodshtein, Vasil Tričkov, Daniel Šorm, Jáchym Němec, Pavel Matocha, Thai Dai Van Nguyen, Sergej Movsesjan, vlevo sedí Josef Přibyl a Vlastimil Jansa (zdroj: Facebook p. Pavla Matochy)

Jménem celého ŠSČR a všech českých fanoušků ještě jednou gratulujeme k výbornému úspěchu našim dvěma týmům!

Podrobnější informace a video reportáž naleznete na našem webu.

Začalo Grand Prix žen v Mnichově

Ve čtvrtek 2. 2. 2023 se v německém Mnichově sjela užší špička světového žebříčku žen. Turnaj, hraný stylem „každá s každou“, potrvá do 13. 2. 2023. Na startovní listině nelze přehlédnout hráčky jako: Alexandra Kosteniuk, Nana Dzagnidze či Zhongyi Tan. Celkem 12 hráček se tak utká v klasickém formátu. Online přenos partií naleznete zde.

Únorová soutěž o „Cestovní lahev na pití“ a „Přívěsek I love chess“

Další měsíc tohoto roku začal. S ním ruku v ruce přichází i nová soutěž! Pro více podrobností doporučujeme navštívit naše stránky.

Diagram k zapřemýšlení z Tata Steel Challengers 2023

Warmerdam, Max (NED) – Pecháč, Jerguš (SVK), 1. kolo

Černý zahrál Dh6 s vidinou výměny dam. Dokážete najít nejlepší pokračování za bílé figury?

Rubrika jednou větou

A na závěr pro vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:

1.–14. 2. 2023 FIDE Women’s Grand Prix 2022/23 – second leg
5. 2. 2023 2. ligy – 8. kolo
9. 2. 2023 O šachového krále BBéčka
11. 2. 2023 82. turnaj PORG Open
11. 2. 2023 O pohár města Světlá nad Sázavou
12. 2. 2023 1. liga západ – 8. kolo
18.–19. 2. 2023 Extraliga – 7. kolo + 8. kolo
19. 2. 2023 2. ligy – 9. kolo
20.–24. 2. 2023 Račiansky šachový superturnaj
24. 2.–3. 3. 2023 Open Liberec
25. 2. 2023 1. liga východ – 8. kolo
25. 2. 2023 Slezský Open 2023
26. 2. 2023 1. ligy – 9. kolo
2.–14. 3. 2023 European Individual Chess Championship
4.–11. 3. 2023 Open Plzeň
4. 3. 2023 17. Tereos TTD a.s. – open součást GP ČR rapid
4. 3. 2023 OAZA AKROP open
5. 3. 2023 2. ligy – 10. kolo

Kompletní kalendář naleznete na webu ŠSČR.

Ať se Vám daří na šachovnici i mimo ni,
krásný únor Vám přeje
Šachový svaz České republiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *