První novoroční newsletter

Tradičně předáváme dál.

Nad Katovicemi zavlála česká vlajka

Ve dnech 16. 12. – 18. 12. 2022 se v polských Katovicích uskutečnilo ME ve zrychlených formátech šachu, a to jak v bleskovém, tak i v rapidu. V pátek 16. prosince se celkem 830 hráčů z 38 federací utkalo za šachovnicemi, jež měly na hodinách tempo 3‘+2“. Turnaj se hrál na 11 kol, avšak jedno kolo sestávalo ze 2 vzájemných partií. Oproti MS v této disciplíně se tak jedná o značnou odchylku. Českou republiku zde reprezentovalo 13 šachistů. Mezi hlavní favority patřili celosvětově známí velmistři: Michael Adams, David Navara, Rasmus Svane či Nils Grandelius. Z řad dam rezonovala jména jako: Alexandra Kosteniuk, Antoaneta Stefanova nebo Elisabeth Paehtz.

Již od pohledu na startovní listinu bylo jasné, že naše tuzemská šachová jednička neměla cestičku k možnému zisku titulu vůbec jednoduchou. Až do posledního kola byl turnaj velmi vyrovnaný, a nakonec rozhodovalo pomocné hodnocení, a hlavně také poslední partie celého mistrovství, kdy naše jednička porazila litevského velmistra Kazakovského. Česká šachová hvězda hodnotí výkon dosti stroze a následovně: ,,V poslední partii jsem měl více štěstí než rozumu, ale prvních dvacet kol jsem hrál dobře.“

Nutno dodat, že právě v poslední partii, kterou potřeboval David Navara vyhrát, by každý zkušenější šachista usoudil, že se jedná o remízovou pozici. Mladý velmistr z Pobaltí však zahrál hrubou chybu a nechal si dát od nejlepšího českého velmistra jednotahový mat!

PR manažer ŠSČR Ing. Josef Bednařík danou situaci okomentoval následovně: ,,I takové hrubé chyby se dějí na nejvyšších evropských šachových polích. Každopádně to nic nemění na tom, že velmistr Navara dosáhl obrovského úspěchu a v těžké konkurenci se stal evropským šampionem v této rychlé variantě šachu. Jménem svým, ale hlavně také jménem celé šachové komunity u nás v ČR, posílám české jedničce velkou gratulaci do polských Katovic a přeji hodně štěstí v právě probíhajícím ME v rapid šachu!“

Jak bylo již zmíněno, první tři šachisté měli po 17,5 bodech, tudíž vstoupilo do hry pomocné hodnocení. Díky tomu tak David Navara v úvodní den mistrovství vystoupal ze všech nejvýše. Zbylé medailové umístění obsadil polský velmistr Maciej Klekowski následován arménským GM Shantem Sargsyanem.

Následující dva dny většina účastníků blesku absolvovala i rapid turnaj. Zde se zapsalo přes 900 hráčů.

V jedenáctikolovém šampionátu hraným tempem 15 minut + 10 vteřin za tah se celkovým šampionem této disciplíny stal španělský velmistr Santos Latasa Jaime. Český velmistr David Navara získal o půl bodu méně, avšak ve skupině devíti bodových měl nejlepší pomocné hodnocení, což ho vyneslo na skvělé druhé místo a zisk titulu vicemistra Evropy! Nutné je však také podotknout, že náš hráč hrál po celý šampionát na první či maximálně druhé šachovnici. Bronzovou medaili si z polských Katovic odváží německý velmistr Daniel Fridman.


GM David Navara; foto: Michał Walusza

Dá se říct, že David Navara napodobil Ježíška, když potěšil české fanoušky bohatou nadílkou. Jménem ŠSČR a všech příznivců šachu děkujeme naší jedničce za prvotřídní reprezentaci.

Rozhovory, výsledky, fotogalerii a další příspěvky naleznete na níže vložených odkazech:

Praha hostila MČR v bleskovém šachu

V sobotu 17. prosince 2022 bylo v pražském Kongresovém centru odehráno mistrovství ČR v bleskovém šachu. Turnaj byl rozdělen do dvou sekcí, Open a Ženy. V první zmiňované odstartovalo celkem 260 hráčů. Ve druhé kategorii se zapsalo 42 hráček. Suma sumárum se předvánoční akce zúčastnilo 302 šachistů. Hrací tempo bylo stanoveno na 3 minuty a 2 sekundy za každý provedený tah. Mezi skupinami byla menší odlišnost, a to fakt, že ženy měly sehrát 13 kol, hráči Openu o dvě navíc.

Po velmi napjatých a bojovných hrách se prvních příček v sekci Žen chopilo trio WGM Julia Movsesjan (zlato), WIM Nataša Richterová (stříbro) a WGM Tereza Rodshtein (bronz).

A co si myslí o svém působení přebornice?

„Toto bylo moje druhé MČR po změně federace, (první bylo MČR 2022 v rapid šachu). Jsem moc ráda, že se mi tentokrát podařilo získat titul! Jsem spokojena nejen s výsledkem, ale i s kvalitou většiny partii (s výjimkou té proti Elišce Richtrové). Soutěžní „blicky“ jsem od MS ve Varšavě, které se konalo minulý rok, v podstatě nehrála, takže mi moc pomohl tréninkový zápas těsně před začátkem MČR v Praze. Děkuji ŠSCR za organizaci a možnost příjemného setkání s nejlepšími šachisty republiky!“


Vlevo sponzor turnaje Michal Vávra, Nataša Richterová, Julia Movsesjan a Tereza Rodshtein

V letošní startovní listině přeboru mužů chyběl nejlepší český hráč a čerstvý mistr Evropy v této disciplíně GM David Navara, který v den MČR hrál ME v rapid šachu v Katovicích. Po velmi vyrovnaném průběhu nakonec získal titul přeborníka s půlbodovým náskokem velmistr Vojtěch Plát, před českou dvojkou velmistrem Thai Dai Van Nguyenem a výborně hrajícím IM Vojtěchem Zwardońem.


Vlevo, Thai Dai Van Nguyen, Vojtěch Plát, Vojtěch Zwardoń, předseda ŠSČR Martin Petr

V obou kategoriích byli vyhlášeni nejlepší dorostenci a senioři. Nejlepší dorostenkou v turnaji se nakonec s půlbodovým náskokem stala Adéla Třasáková před Amálkou Zádrapovou a Radmilou Terezou Šulcovou. Mezi seniorkami byla nejlepší WGM Eliška Richtrová, druhá skončila WFM Hana Modrová, třetí Jiřina Vávrová.

V kategorii dorostenců kraloval teprve dvanáctiletý FM Vašek Finěk. Další mládežník FM Jáchym Němec skončil díky horšímu pomocnému hodnocení na druhém místě. Medailové příčky doplnil FM Marek Miča. V seniorské kategorii dominoval FM Daniel Šorm, následovaný GM Jiřím Lechtýnským a FM Františkem Vránou.

Pro více informací můžete navštívit web ŠSČR.

Celosvětová šachová špička se sjela do Kazachstánu

V posledních dnech prosince, konkrétně 25. 12. – 30. 12. 2022, se v kazachstánském Almaty konalo MS v blitz (3‘+2“) a rapid (15‘+10“) formátu. Účastníci byli rozděleni do 2 skupin, Ženy a Open. České barvy reprezentovalo duo v podání GM Thai Dai Van Nguyena a WFM Anny Lhotské. Jako první byl zahájen turnaj s pomalejším tempem. V ženské kategorii, jež byla hrána na 11 kol, se nejvíce dařilo Číňance Tan Zhongyi a domácí hráčce Dinaře Saduakassové. Obě získaly po 8,5 bodech, o celkové vítězce se však muselo rozhodnout v tie-breaku. Ten se více podařil čínské šachistce, která si po úspěchu v Turnaji kandidátek nadělila další dárek, tentokrát nejcennější kov na MS. Na bronzovou příčku vystoupala talentovaná hráčka Indie, Shri B Savitha.

U mužů, jež hráli na 13 kol, jasně dominoval norský viking Magnus Carlsen. Ač po nešťastné ztrátě figury svou partii s Artemievem prohrál, dokázal se vrátit na vítěznou vlnu a skončit s půlbodovým náskokem (10 bodů) na 1. místě. Pro stříbro si došel velmi známý německý talent, Vincent Keymer, který díky lepšímu pomocnému hodnocení předčil Američana Fabiana Caruanu.

V posledních dvou dnech MS přišel na řadu blitz turnaj. O pomyslnou korunu mistryně světa se zápasilo na 17 kol, adepti pro královskou korunu si zahráli o 4 kola navíc. Po napjatých bojích si pro titul došla kazachstánská hvězda Bibisara Assaubayeva se 13 body na svém kontě. V těsném závěsu se umístila Humpy Koneru (12,5 b.) a bronzovou medaili si převzala Polina Shuvalova.

Mezi muži se očekával nelítostný souboj Nakamura – Carlsen. Nor však byl při chuti a po přesvědčivém výkonu (16 b.) si nechal navléct na krk druhou zlatou medaili. Hikaru Nakamura se musel s bodovou ztrátou smířit a převzít tak stříbro. Třetí příčku obsadil, trochu překvapivě, arménský reprezentant Haik M. Martirosyan (taktéž 15 b.).

Českým hráčům se zadařilo v obou formátech. Thai Dai Van Nguyen poskočil o desítky míst dopředu. Anna Lhotská se pohybovala okolo svých startovních čísel. Jimi nabyté zkušenosti jistě pomůžou k dalšímu šachovému růstu.


Vítězové sekce rapid a blitz; foto: Anna Shtourman a Lennart Ootes

Informace, rezultáty či rozhovory můžete navštívit zde.

Lednová soutěž o šachovou knihu

I v novém roce si pro vás ŠSČR připravil soutěž. Tentokrát se jedná o knihu s názvem Chybami se šachista učí. Vše potřebné pro zúčastnění se v soutěži naleznete na našem webu.

Diagram k zapřemýšlení z FIDE World Rapid Championship 2022

Dubov, Daniil (FIDE) – Sarin, Nihal (IND), 7. kolo

Dokážete najít nejlepší pokračování za bílé figury?

Rubrika jednou větou

A na závěr pro vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:

 

6.–13. 1. 2023 Open Praha
7.–8. 1. 2023 Extraliga – 5. kolo, Extraliga – 6. kolo
8. 1. 2023 2. ligy – 6. kolo
14.–21. 1. 2023 Open Mariánské Lázně
14. 1. 2023 OAZA AKROP OPEN
15. 1. 2023 1. ligy – 6. kolo
21. 1. 2023 Ligy mládeže
21. 1. 2023 81. turnaj PORG Open
22. 1. 2023 2. ligy – 7. kolo
29. 1. 2023 1. ligy – 7. kolo
29. 1. 2023 European Cities & Towns Chess Championship
5. 2. 2023 2. ligy – 8. kolo
11. 2. 2023 82. turnaj PORG Open

Kompletní kalendář naleznete na webu ŠSČR.

Ať se Vám daří na šachovnici i mimo ni,
krásný leden Vám přeje
Šachový svaz České republiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *