Poslední trojkolo extraligy – Slavia vybojovala 7 bodů a poskočila na konečné 5. místo!

Duben 2022 se zapíše do historie kroměřížského šachu zlatým písmem. V závěrečném trojkole ve Frýdku-Místku se našemu áčku velmi dařilo a vybojovalo dvě výhry a jednu remízu. Díky těmto výsledkům se družstvo v extralize zachránilo i pro příští sezónu. Páté místo je třešničkou na dortu a úžasný úspěch našeho družstva.

Do Frýdku se sjel celý tým, protože kapitán Mira Kašík se rozhodl prostřídat v závěrečném trojkole všechny našince. Ze zahraničí přijeli Aryan Tari, Ádam Kozak a Lázsló Gonda.
V pátečním zápasu proti silnému týmu Pardubic jsme rozhodně nebyli favoritem, ale zápas se nám povedl. Víceméně klidnými remízami skončily partie Láznička – Tari, Kozak – Movsesian, Malinovský – Pecháč a Říha – Worek. Na 8. šachovnici jsme věřili Ríšovi Mládkovi a ukázalo se, že oprávněně. Stejně tak Honza Rubeš potvrdil, že se postupem času v této sezóně zlepšuje a k výhře chyběl jen kousek. Martin Hollan sehrál tentokrát bílými zahájení korektně a partii bez problémů také dovedl k remíze. Bohužel se nepodařilo udržet těžkou pozici černými Lázslóvi. Celkově z toho mohla být i překvapivá výhra, ale s výsledkem GASCO Pardubice – Slavia Kroměříž 4 : 4 jsme byli rozhodně spokojeni, protože bod z tohoto zápasu nám dával zase o kousek větší šance na záchranu.

Joanna Worek a Jarda Ničema Hrabal.

V sobotu jsme nastoupili proti již jistě sestupujícímu týmu Labortech Ostrava, který ve Frýdku hrál bez zahraničních posil. Tento zápas se nám paradoxně povedl nejméně a docela dlouho jsme se o výsledek museli obávat. Petr Hollan ostrou sicilskou s opačnými rošádami nezvládl, přestože pozice jistě byla nadějná. Prohrávali jsme a nebylo úplně jasné, na kterých šachovnicích bychom mohli bodovat my. Svou vysokou třídu ovšem potvrdil Aryan Tari, když mistrně využil aktivity svých těžkých figur. Černými pak vyhrál i Ríša Mládek, a když se z potíží vymotal i Martin Holan bylo hotovo. Michal Konopka mohl také svou partii vyhrát, ale v kritické pozici nebyl dost ostražitý a soupeř mu utekl věčným šachem. Ostatní partie skončily také remízou a výsledek zápasu Slavia Kroměříž – Labortech Ostrava tak byl nakonec 5 : 3 a tyto tři body nám zajistily extraligovou příslušnost i do příští sezóny. Mohli jsme slavit!

V neděli jsme už v klidu odehráli zápas proti družstvu ŠK Slavoj Ostrava – Poruba, který nešťastně prohrál sobotní zápas proti Pardubicím a bojoval o holý extraligový život. Jako první skončila Joanna Worek, která černými odrazila divočejší útočné zahájení bílého, postupně převzala otěže partie a vybojovala svou první výhru za náš tým. Bez větších problémů odremizoval partii černými Aryan Tari a na ostatních šachovnicích se bojovalo. Karel Malinovský bílými víc a víc přehrával R. Cveka a druhý bod byl na cestě. Do problémů se dostali jen Ádam Kozak a Petr Hollan, i když i partie Lázslá Gondy byla napínavá, a to nejen pozicí na stole, ale i časovou tísní, do které se náš hráč dostal. Ádam sice měl kvalitu navíc, ale soupeř nakonec našel způsob, jak velmi aktivní pozici realizovat. Petr se ubránil a Lázsló přidal další půlbod, ačkoli v jeden moment mohl poměrně snadno získat i materiál a velkou výhodu. Na 5. a 6. šachovnici předvedli naši kluci (Honza Rubeš a Martin Hollan) excelentní výkon a byly z toho další 2 výhry. Honza se konečně dočkal vítězné partie v této sezóně, což jsme mu všichni velmi přáli, protože v mnoha partiích byl blízko blizoučko. Martin potvrdil zlepšující formu, která ho vede zpátky do skupiny hráčů 2400+ a krásně přehrál D. Kaňovského, na kterém se nemohla nepodepsat prohra z předchozího dne. Takže suma sumárum výsledek ŠK Slavoj Ostrava – Poruba – Slavia Kroměříž 2,5 : 5,5.

Co k tomu dodat? Zhodnocení jistě provede kapitán Mirek Kašík, který své družstvo dovedl k tomuto krásnému úspěchu. Velké poděkování samozřejmě patří i všem hráčům a dalším zástupcům našeho oddílu, kteří naše áčko (a nejen to) po celou sezónu podporovali.

Dvojice našich velmistrů z Maďarska

Kompletní informace o průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na Chess24.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *