Slávistické zbrojení a hartusení na sezónu 2019/2020 epilog.

Jelikož v české extralize můžou nastupovat pouze tři písmenkoví hráči, bylo nutno sestavu ještě vyztužit někým z českých luhů a hájů. tento úkol byl taky splněn.

Osvědčenou stálicí českého šachu je IM Michal Konopka, který je rovněž funkcionářem ČŠS. Opět použiji Wikipedii.

Michal Konopka

Michal Konopka
Michal Konopka.jpg
Země ČeskoČesko
Narození 14. března1966 (53 let)
PrahaČeskoslovenskoČeskoslovensko
Tituly mezinárodní mistr
FIDE karta šachisty
FIDE ID 308633
FIDE Elo
Současné 2351
Nejvyšší 2507 (duben 2001)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Michal Konopka (* 14. března1966) je český šachista, mezinárodní mistr, úspěšný trenér mládeže a kapitán české šachové reprezentace. Michal Konopka je výborným šachovým stratégem, jeho partie mají logiku a jasně danou strukturu. Patří k velmi pracovitým šachistům, kteří mají svůj repertoár zahájení svědomitě připraven a málokdy bývá v zahájení něčím překvapen. [1]

Kariéra

Michal Konopka je odchovanec šachového klubu Slavoj Vyšehrad. Později působil v české extralize v oddílech Holdia Praha, ŠK Mahrla Praha, TJ Zikuda Turnov a Polabiny 2222.

Největší úspěchy:

  • čtyřnásobný mistr Čech (polofinále Mistrovství České republiky)
  • sdílené 1. místo na mezinárodním mistrovství Maďarska roku 1995
  • 11. místo v pásmovém turnaji v Budapešti 2000

K velkým trenérským úspěchům Michala Konopky patří spolupráce s Viktorem Lázničkou. Rovněž působil jako sekundant Davida Navary. V roce 1994 vedl jako trenér reprezentační tým žen Slovenska na olympiádě v Moskvě. Byl trenérem mužské reprezentace na Šachových olympiádách v Bledu 2002, v Calvii 2004, v Turíně 2006, v Drážďanech 2008 , v Chanty Mansijsku 2010 a Istanbulu 2012, a na Mistrovstvích Evropy družstev v Plovdivu 2003, v Goteborgu 2005, v Heraklionu 2007, v Novém Sadu 2009 a v Porto Carras 2011.

Jako hráč se zúčastnil v sestavě českého týmu Šachové olympiády v Elistě 1998.

Autor knihy „Magické pozice“ (2012). Od roku 2013 manažer české šachové reprezentace.

Zdroj Wikipedie. S Michalem jsem se ve vážných partiích utkal dvakrát, poprvé v Extralize 2001, kdy měl Elo 2507 bodů a potom ještě na MČR v Ostravě – obě partie skončily remízou. Doufám, že bude příkladem svým svěřencům, kteří rovněž k nám přestoupili.

Až z Teplic k nám zamířil mladý FM Jan Rubeš.

Jan Rubeš

Honza má v současnosti rating 2363, což je prakticky jeho dosavadní maximum. Věřme, že ve Slávii nějaký bodík připíše.

Posledními posilami jsou FM Martin a Petr Hollanové

Martin Hollan

  Petr Hollan

20-ti leté mlaďochy neznám, ale Martinův rating již překročil 2400 bodů a Petrův 2300 bodů.

No, a co se stalo s devíti statečnými, kteří to vybojovali?

Osm statečných

Auror: Magda Zábranská

Stateční v akci

Stateční po akci

GM Robert Cvek se vrátil do extraligové Poruby. IM Karel Malinovský doufejme bude i letos oporou extraligového týmu a pevně věřím, že z toho cinkne alespoň jedna velmistrovská norma. IM Alois Lanč, který s námi není bohužel vyfocen posílí B-tým stejně jako IM Milan Pastirčák, který má ještě daleko důležitější úkol a tím je pískání domácích Extraligových zápasů. Jako IA to jistě zvládne, hlavně doufejme, že ke spokojenosti domácích. FM Josef Mudrák se propracoval ke psaní článků a hlavně k on-line komentování domácích utkání přímo ve hrací budově. Tak věřím, že si cestu na domácí zápasy najdete. Navíc ještě vyztuží Déčko. Jak to vypadá, tak již se směle může přihlásit na květnový Vlčnovský turnaj MČR Amatérů, do kterého mu schází pouze 22 bodů 🙂 . FM Vladimír Karlík bude hrát rovněž za Béčko. FM Tomáš Cagašík také. Pouze kapitán Petr Kapusta přestoupil do prvoligové Hošťálkové.

Jinak při debatách koho ještě padly i návrhy nejtěžšího kalibru, když už brouzdáme v Severním moři, zda se nepokusit chytit i velrybu největší- MC. Nakonec byl návrh smeten se stolu, protože jak psal Vladimír Páral v románu Mladý muž a Bílá velryba – Bílá velryba se nechytá, ta se musí lovit. Uvidíme v budoucnu.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem sponzorům, Karlovi za nekonečné množství e-mailů, Mirkovi organizaci a rozhodování a prostě Všem, kteří se na tomto historickém úspěchu podíleli.

P.S. Václave, granulky budou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *