Slávistické zbrojení a hartusení na sezónu 2019/2020

Po delší době Vás opět zdravím. Dnes se budu věnovat hlavně nové Extraligové sezóně. Všichni víme jak dopadla letošní 1. liga a že Slavia postoupila do Extraligy, ovšem otázkou bylo jestli vůbec nastoupí anebo jak nastoupí.

1. možnost byla ihned zamítnuta, protože ve více jak 100-leté historii Slávie se jedná o 1. historický postup do nejvyšší soutěže a to by hráči, příznivci a hlavně Mira Kašík asi těžce překusovali.

2.druhá možnost, hrát Extraligu prakticky ve stejném složení doplněnou o jednoho či dva silné hráče již byla o mnoho lákavější. Ovšem síla české Extraligy je skoro až brutální a tato varianta by na 90% znamenala jen roční nakouknutí. Možná by někdo si chtěl ještě z nostalgie Extraligu zahrát ( Lojza Lanč, Milan Pastirčák, Pepa Mudrák, Laďa Karlík), ale je pravdou, že tito matadoři se již v minulosti nejvyšší soutěže nabažili dosyta a jejich věkový průměr překročil magických 64 let. Jinak Lojza hrál 1. desku za Český Brod, Milan 1. desku za Olomouc, se kterým se stali Mistry ligy, Pepa byl mistrem ligy za Lokomotivu a hrál i 1. desku za NH Ostravu Laďa hrával za Karvinou. Tato varianta by měla význam pro Karla Malinovského v boji o GM, ale…. hrajte o normu s mančaftem, který dostává neustále nakládačky- to člověka ani nebaví ( s NH jsme nezískali ani bodík, tak trochu vím o čem píšu). Pro Martina Dvořáka, Petra Kapustu a Tomáše Cagašíka by to bylo první seznámení s nejvyšší soutěží.

A proto se nabídla ještě varianta třetí. Tzn. posílit, hlavně nespadnout a snažit se důstojně reprezentovat naše krásné město v nejvyšší soutěži, když se této variantě dostalo podpory vedení města i kraje tak nebylo co řešit, pár třísek bude vždy.

No a pojďme se podívat, proč takový odvážný, skoro až vyzývavý název článku. Při přestupech nejtěžší rybu ulovili v Polabinách – Ivančuka, ale dále již vévodí Slavia Kroměříž.Největším našim esem jistě bude mistr světa juniorů 2017 Aryan Tari

Aryan Tari

Aryan Tari World Rapid Chess Championship 2015.jpg 

Aryan Tari at the 2015 World Rapid Chess Championship
Country Norway
Born June 4, 1999 (age 20)
Lier, Norway
Title Grandmaster (2016)
FIDE rating 2634 (August 2019)
Peak rating 2625 (January 2019)

Mladý 20-ti letý velmistr se narodil v Norsku iránským přistěhovalcům . Žije v Lierskogenu nedaleko hlavního města Osla. Šachy začal hrát v 5-ti letech . 1. velmistrovskou normu získal ve 14-ti letech, titul GM v 16-ti. V roce 2017 se stal Mistrem světa juniorů.

Druhým našim žolíkem by mohl být maďarský GM Tamás Banusz .

Tamás Bánusz

 

 

Tamás je 30- ti letý maďarský velmistr, který se pyšní Elem 2619 bodů. Jeho nejvyšší rating byl v lednu 2018 a to úctyhodných 2641 bodů. V současné době v maďarském žebříčku na 5. místě

 

 

 

Třetím do partičky je 32 letý maďarský GM Gábor Papp.

  Gábor Papp

 

Gáborův rating je 2587 bodů, ale jeho nejvyšší byl v dubnu 2018 a to 2614 bodů. V současné době je v maďarském žebříčku na 10-tém místě. Ze svého působení ve Schwabisch Hallu znám jeho hezkou sestru, která má Elo cca 2250.
 

Další posilou z jihu bude GM Lászlo Gonda.

l Laszlo Gonda

Laszlo je 32-letý – nyní již zřejmě více trenér s Elem 2541. Jeho superžáčkem je 17-ti letý IM Adam Kozak, který již je rovněž naším členem!

Adam Kozak chess games and profile – Chess-DB.com

Jeho Elo 2495 vzbuzuje obdiv a samozřejmě u hráče v růstu je jeho maximum. Uvidíme.

Tak a to máme hráče mimo ČR a SR. O těch budu informovat příště.

1 komentář u „Slávistické zbrojení a hartusení na sezónu 2019/2020

  1. Zdeněk Rada

    Čau Pepo, jenom si dovolím doplnit, že Lojza získal mistrovský titul v roce 1986 s Trnavou, na kterém měl veliký podíl – na 3. šachovnici 5,5/7. Moc se těším na on-line přenosy a budu držet palce!! Zdeněk

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *