I v 10. a 11. kole déčko zvítězilo

Obě březnová kola ZKS západ byla s ohledem na postavení našeho družstva v tabulce tak trochu na vyklusání a toto označení si mohu dovolit i při vší úctě k soupeřům, protože i družstva ŠK Staré Město E a TJ Fatra-Slavia Napajedla A mohla přistoupit k zápasu obdobně.

Cyklisté hned po dojezdu závodu vyhánějí kyselinu mléčnou ze svalů na rotopedech, atleti se jdou vyklusat, plavci si protahují svaly, aby se jim nezkracovaly… my jsme promazávali mozkové závity, aby se nám při dalších důležitých zápasech nezadřely a nezačalo se nám brzy „dýmit z beden“.

Oba zápasy skončily stejným výsledkem, a to naším vítězstvím 6:2. V zápase 11. kola s družstvem Napajedel jsme ale nevyužili šance na výsledek připomínající vysvědčení J. Mazocha ve 3. třídě, tj. samé biče. Pojďme ale postupně.

Na zápas ve Starém Městě byl v nominaci i M. Firych, ale omluvenku se zdůvodněním narození vnuka (gratulujeme) nelze nepřijmout. Zaskočil dříve uvolněný P. Navrátilík a poměrně rychle partii s R. Studeným remizoval, což bylo podle zběžné analýzy po partii nejspíš velmi výhodné pro naše barvy. První celý body zaknihoval J. Kašík v partii s A. Pilušou. Jirka zvolil velkou rošádu a útok na krále po malé rošádě soupeře a útok přesvědčivě realizoval. Záhy poté skončila partie M. Kostka – P. Koběrský, ve které Michalův soupeř přehlédnul vazbu, ztratil figuru a hned se vzdal. Ani partie A. Zelnitius – P. Bačák st. nebyla příliš dlouhá. Petr získal postupně až 4 pěšce bez kompenzace pro soupeře a partie se postupnou redukcí materiálu jen dohrávala. Jedno auto tedy vyrazilo ještě před polednem domů na oběd a na zahrádky, protože bylo krásné jarní počasí.

Partie J. Vávra – Z. Rada byla pro naše družstvo nakonec jedinou porážkou. Nutno přiznat, že Zdeňkův mladý soupeř hrál bílými proti Sicilské velmi dobře, využil soupeřovy chyby při přechodu do střední hry a pak už nedal Zdeňkovi šanci se nějak vymotat ze sevření. Stav zápasu tedy byl 1,5:3,5. Na zbylých šachovnicích se ovšem partie vyvíjely dobře. Další celý bod připsal K. Štencel v partii proti M. Babulovi, který prokázal zděděný talent a potvrdil svým výkonem čerstvé 7. místo z MČR ve své věkové kategorii. Přehlédnutí vazby se ztrátou pěšce bylo věcí nezkušenosti – za rok či dva už se takových chybiček Matěj jistě vyvaruje. Po zapsání celého bodu jsme měli vítězství v kufru a dohrávalo se.

Do problémů se i s kvalitou navíc dostal R. Šudřich, který proti J. Nekardovi nevyužil možnost redukce materiálu a následně několika nepřesnými tahy dovolil soupeři aktivizovat figury natolik, že byl nakonec rád, že v horší pozici soupeř přijal za rozhodnutého stavu nabídku remízy. J. Jánek v té době už dohrával koncovku se dvěma pěšci navíc proti s P. Štefaníkovi. Soupeř za takové konstelace uznal, že je zbytečné partii protahovat a tím byl završen výsledek na 2:6.

V posledním kole jsme doma přivítali družstvo Napajedla A a je nutno přiznat, že kluci z Napajedel zdaleka nenastoupili (stejně jako 14 dní předtím družstvo Starého Města) v silné sestavě. Potvrzuje to např. fakt, že na 2. šachovnici hrající R. Sedláček je na soupisce až na 9. místě. Postupně připsali celý bod J. Jánek, kterému daroval S. Blahynka figuru už v zahájení, dále K. Štencel v partii proti I. Aminovi, P. Dvorník, který jasně přehrál R. Bažanta a Z. Rada v partii proti J. Němcovi. K velkému překvapení všech pak v jednoduché pozici ztratil M. Kostka zadarmo celou věž a záchrany už nebylo.

Další celý bod pro nás připsal M. Firych, který hrál partii s R. Sedláčkem a obětoval figuru na h3 a brzy pak partii zakončil. Oběť to byla opravdu hezká a nic na tom nemění, že počítač při následné analýze v hospodě našel cesty k obraně. Najít přesné tahy bylo opravdu poměrně komplikované. V partii M. Navrátil – L. Kolomazník tahal náš hráč po celou dobu za mírně delší konec, ale nebylo to nic jednoznačného. Soupeř si ale sám způsobil náhlou smrt, když v koncovce přehlédl, že věž je krytá střelcem.

Dohrávala se tedy už jen partie J. Mazoch – P. Bartas a nutno říct, že Jirka obešel několikrát cestu k vítězství v partii. Soupeři je ovšem třeba přiznat důmyslnou obranu a pevné nervy. V koncovce se partie vyrovnala a Jirkových následných nepřesností dokázal P. Bartas využít. Poslední partie našeho déčka v sezóně tedy neskočila výhrou, ale to nemohlo zkalit naši radost z výsledku Slavia Kroměříž D : Fatra-Slavia Napajedla A 6:2.

Družstvo Slavia Kroměříž D se tedy stalo vítězem krajské soutěže západ a vybojovalo právo postupu do ZKP s bilancí 11-0-0 a skórem 63,5. Tímto výsledkem jsme potvrdili roli favorita, do které nás naše soupiska stavěla. Důležité bylo, že se družstvo vždy poskládalo v potřebné síle a holt jsme sem tam měli i trochu štěstí, které ovšem přeje připraveným.

Z pozice kapitána všem hráčům děkuji.

Tabulka a výsledky jsou zde.

1 komentář u „I v 10. a 11. kole déčko zvítězilo

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *