Déčko je již jistým vítězem ZKS.

Na konci února čekal naše déčko zápas 9. kola ZKS, konkrétně zápas s druhým týmem v tabulce, kterým je béčko Boršic. V případě výhry si naše družstvo mohlo zajistit vítězství v soutěži již dvě kola před koncem soutěže. Kapitán neponechal nic náhodě a zmobilizoval všechny opory týmu, včetně brněnských „svátečních“ posil J. Mazocha a M. Blümela.

Zápas začal s drobným zpožděním, které jsme kamarádům z Boršic prominuli a rozhodčí odpustil hostům i zmatky se zápisem sestavy a po příjezdu druhého auta zápis přepsal. Je možné, že za tuto blahosklonnost přijde nějaké předvolání na kobereček ke krajské komisi rozhodčích, ale snad nebude tak zle. Překvapením bylo, že hosté přijeli v poměrně oslabené sestavě, když ze základní sestavy nastoupili jen čtyři hráči.

Začátek zápasu nic moc, protože J. Jánek v partii proti P. Tománkovi bílými ofláknul přechod do střední hry a vzniklou pozici s hyperaktivními figurami černého rychle prohrál. Na 1:1 vyrovnal M. Kostka, který nastoupil poprvé (soupeř S. Volčíkovi st.) a zjevně měl kapitán šťastnou ruku, když Michala proti jeho oblíbeným Boršicím postavil. Vedení na naši stranu překlopil K. Štencel, který změřil síly s talentovaným mládím. J. Kostkovi je teprve 12 let, ale v partii potvrdil, že v Boršicích vychovávají mládež kvalitně. Náš hráč nicméně uplatnil zkušenosti, využil horší struktury soupeřových pěšců a jezdcovou koncovku vyhrál. Pak se bohužel nepodařilo v klíčové pozici najít jediný správný tah P. Navrátilíkovi, když místo na Df4 zahrál Dh4 a bylo zase vyrovnáno.

Zbývající čtyři partie už skončily výhrou našeho hráče, i když v případě partie J. Mazoch – L. Šebela rozhodl zvonící telefon.

Poměrně rychle poté dohrál M. Navrátil, který se o poznání lépe než J. Ludvíček zorientoval v otevřené pozici plné různých hrozeb a vazeb. Podobně otevřený průběh měla i partie M. Blümela proti J. Skalkovi. Michal nejprve obětoval pěšce a poté holt musel říct i b) a pustit do útoku na královském křídle, což bylo s ohledem na předchozí malou rošádu poměrně odvážné. Král sice zůstal zcela bez pěšcového krytí, ale Michal dokázal krále chránit svými figurami. Po redukci materiálu rozhodla aktivita krále a postoupení pěšci. Vedli jsme 5:2 a bylo hotovo.

Jako poslední dohrávali partii R. Šudřich a P. Frýbort a i tady nakonec slavil náš hráč vítězství, když využil oslabení soupeře ve střední hře a následně i nepřesností v časové tísni. Po časové kontrole byla už pozice jednoznačná a Radek si mohl vybírat cesty k výhře. Vybral si správně a stanovil výsledek zápasu na 6:2.

O vítězi ZKS je tedy rozhodnuto – pro sezónu 2018/2019 je jím družstvo Slavia Kroměříž D. Teď budeme hrát už jen o to, zda získáme plný počet bodů nebo ne.

Tabulka a výsledky jsou zde.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *