9. kolo 1.ligy – východ

V neděli 3.3. jsme zavítali na půdu sympatického soupeře TJ Ostrava. Očekával se těžký, vyrovnaný zápas s maličkou převahou hostů . Výsledek TJ Ostrava – Slavia Kroměříž 3 1/2 – 4 1/2 tyto prognózy plně potvrdil.

Domácí i hosté nastupují k utkáním pravidelně skoro v základních sestavách a tak nebyla nouze o řadu připravených zahájení. Zápas se vyvíjel vyrovnaně, bylo ale znát , že převaha našich dvou lídrů zřejmě převáží výhru na naši stranu. První skončila remízou partie Oto Hladík – FM Vladimír Karlík, když bílý se v Pircce o nic nepokusil a nenarušil rovnováhu. Následovali je IM Milan Pastirčák – IM Josef Michenka, kde se toho rovněž mnoho neudálo. Zcela jinak se vyvíjela situace v partii Marek Mrva – FM Josef Mudrák. Bílý byl zcela jistě dobře připraven na Pepův Svěšnikov ,a proto černý radši po dlouhé době zvolil Pircku, aby se vyhnul vyšlapaným teoretickým cestám. Marek je jeho oblíbeným soupeřem a má s ním silně pozitivní bilanci, pod tímto vlivem taky rozehrál zahájení, jenže již v 9. tahu se dostal na zcestí a místo normálního vývinu chtěl zablokovat pozici, ale tvrdě narazil.

V té době však už měl bílý pěšce navíc  v partii GM Robert Cvek – IM Lukáš Klíma, kterého virtuózní technikou dovedl k vítězství. Velmi dobře již taky stál černý v souboji FM Radomír Caletka – IM Karel Malinovský a bylo jen otázkou času, kdy se bílý v těžké pozici, byť s kvalitou navíc, splete. To se také letos trápícímu se Radkovi záhy povedlo, když ztratil jediného ochránce svého krále. Teoretický souboj se odehrál v partii Petr Kapusta – Stanislav Šplíchal, kdy se Petr na svého neoblíbeného soupeře připravil, získal pěšce, kterého jak jinak než ve věžové koncovce uplatnil k výhře. Co na tom, že Standa mohl v jednom okamžiku pozici zremizovat. Jednu z největších pochval však zaslouží Tomáš, když v partii FM Tomáš Cagašík – Miroslav Škola získal lepší pozici, ale v s nedostatkem času za stavu 4 : 2 pro Slávii vynutil remiz. Konečně dal přednost úspěchu celého družstva před osobními ambicemi. Tomu tleskám i když mě to stálo jednu zelenou 🙂 . Jak důležité rozhodnutí to bylo se projevilo v poslední partii FM Jan Malík – Martin Dvořák, když černý z remízové věžovky přešel do prohrané pěšcovky a dal tak podobu konečnému výsledku.

Jak jsem minule kritizoval své bývalé kolegy z Hošťálkové za lehkovážný přístup k utkání, tak nyní se jim musím omluvit, protože proti Orlové nastoupili v nejlepší sestavě a uloupili favoritovi důležitý bod. Tím se situace vyjasňuje na obou pólech tabulky, ale čeká nás ještě těžký Zlínský minisouboj . Tabulka je celkem přívětivá, ale čórti znájut.

 

4 komentáře u „9. kolo 1.ligy – východ

  1. Zdeněk Rada

    Čau Pepíno, nejdříve všem hráčům áčka veliká gratulace, sen mnoha hráčů minulých generací je blizoučko. Ti starší si určitě pamatují, jak jsme už před 35 lety po každém zápase zpívali v hospodě náš vítězný chorál „zvítězíme, postoupíme, hola, hola, extraliga volá“, jenom to chvíli trvalo!
    Přesto jeden dotaz: Proč kritizuješ Cagašíka, že konečně dal přednost úspěchu celého družstva před osobními ambicemi, když má super výsledek 7/9 a prohrál jenom jednu partii? To nedává žádný smysl a kritice nerozumím. Přeji hodně štěstí, závěr patří mistrům:! Zdeněk

    1. Josef Mudrák Autor příspěvku

      Nazdar Zdenku, já Cagina naopak vychvaluji až do nebes. Kdybys byl někdy očitým svědkem nějaké Tomášovy časovky jistě bys pochopil, a to rovněž stačila remíza. Já jsem tím svědkem byl snad pouze 2X, poslední 3 roky jdu radši na pivo 🙂 . Tome soráč.

  2. Mirek K.

    Ahoj kluci,
    jen pro upřesnění. Ten náš hospodský chorál co jsme, jak píše Zdenek, zpívali před 35 lety. Ale nedivím se Zdenku, také mi ten čas jaksi rychle uběhl. Nicméně to bylo před 25 léty po mimořádně úspěšných sezonách 93/94 , 94/95 a 95/96. Jo to byly časy…! Škoda, že některé životní etapy nelze prožít znovu…
    Jinak ta kritika Tomáše je zcela namístě. Byl jsem několikrát svědkem těchto kreací a ne vždy to dopadlo dobře. Letos mu to v A-čku vychází a možná i proto jsme první. Všichni, ale máme v paměti jeho partii ze Skácelíkem v sezoně 16/17, kde nakonec místo výhry prohrál a zápas byl rázem 3 1/2 a bylo tehdy po nadějích. Takto podobných nepodárků bylo samozřejmě víc a Tomáš by si měl uvědomit, že za družstvo by se měl těmto bláznovinám vyhnout.

    1. mudrak

      Tak ještě jednou, Toma chválím nade vše. Ale v cca 20 ti tísních zahrál vždy i zcela evidentní tah( jediný) až poslední sekundě. Je sice pravda, že čas nikdy nepřekročil, ale proč by to mělo být poprvé proti Ostravě. A radši nepokračuji, ať něco nezakřiknu. Pepa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *