Umouněné body jsou taky body, ale hody jsou hody!!

V 8.kole 1. ligy-východ jsme přivítali beznadějně poslední celek z Litovle. Výhra domácích měla být jen otázkou skóre, ale konečný výsledek Slavia Kroměříž – Tatran Litovel 5 : 3  byl pro hosty krutý a pro domácí šťastný.

Domácí nastoupili bezstarostně a jejich sebevědomí ještě „posílil“ vítací větou pan rozhodčí, když prohlásil: “ Vítěz utkání ať postoupí do Extraligy“. Situace na skoro všech šachovnicích však vypadala zcela jinak. Jedinou světlou výjimkou byla partie lídrů, kdy v partii  IM Karel Malinovský – FM Vladimír Bělunek bílý využil chyby černého ve 12. tahu, Jb8, získal dva pěšce a později bez problémů vyhrál. Brzy skončily remízou partie Pavel Strašil – IM Milan Pastirčák a FM Vladimír Karlík – Antonín Neoral, když ani jedna z nich nevybočila z rovnováhy. Další půlbod přidal bílý  v partii FM Josef Mudrák – Petr Mohapl, když bílý doslova odfliknul zahájení, dostal se pasivní pozice, sice nastražil soupeři léčku, ale černý byl na výši a jen smírčí návrh černého dostal  Pepu z problémů. Na zbylé čtyři partie byl tristní pohled, ale v partii Ladislav Vaněk – IM Alois Lanč černý přežil klinickou smrt a partii zremizoval. Spásou pro nás byla výhra v souboji Martin Dvořák – Vladimír Pán, když se partie motala kolem rovnováhy, ale nic nenasvědčovalo tak rychlé rozhodnutí v náš prospěch. Výherní půlku zajistil černý v partii Jan Gerych – FM Tomáš Cagašík, kde černý obětoval koně za kterého sice získal 3 pěšce, ale potom se začal zamotávat s věží a pod podmínkou přetrhnutí byl donucen nabídnout remízu, kterou soupeř přijal. Tím vysvobodil černého v souboji Jan Krejčí st. – Petr Kapusta, kde bílý mohl skoro do nekonečna uplatňovat pěšce navíc, ale radši nabídl remiz.

Malé zhodnocení kola: Hošťálková v boji o záchranu nastoupila v sedmi, Staré Město v boji o špici vypustilo dokonce čtyři hráče základní sestavy- jistě se pokusí zabojovat až proti nám, ale tak je to správné a tak to má byť. Tabulka se moc nezměnila.

A nyní trochu pozitiva, které se odrazilo i v názvu článku. 22.2 se bude konat zabíjačková veselice na počest narozenin Petra Petříka a Karla Štencla a jmenin Petrů. Akce se bude konat 22.2.2019 v Trávníku na Petříkově ranči. Začátek v 18:00 hod. Srdečně jsou zváni všichni členové šachového oddílu.

Partie:

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *