8. kolo ZKS – v Kunovicích se překvapení nekonalo

Déčko vyrazilo 10. února do Kunovic, jejichž béčko v 7. kole zvítězilo a hlavně nastoupilo v sestavě, která budila respekt. Okolnosti (např. termín extraligy) byly tentokrát pro kluky z Kunovic nepříznivé, což výrazně ovlivnilo sestavu, ve které domácí nastoupili. Naše déčko naopak vyrazilo v poměrně silné sestavě, takže po zapsání sestav bylo jasné, že jsme favoritem.

Vývoj zápasu to potvrdil. Jako první skončila partie Z. Rada – J. Martiňák. Zdeněk tentokrát nezvolil nejlepší pokračování v jedné z variant královského gambitu, vyměnil dámy, a dostal se do horší pozice. Nabídl tedy remízu, která byla přijata. Do problémů se pak už dostal jen P. Navrátilík na 1. šachovnici, ale soupeř D. Kovařík si v lepší pozici nechal dát jezdcem vidličku a bylo hotovo. Ještě předtím bílými realizoval převahu na šachovnici R. Šudřich. Radkův soupeř A. Krmíček si sice správně nevzal nabízenou figuru, ale přesto se posléze dostal pod velký tlak, který vyústil v silný útok s neodvratitelným matem.

Další bod připsal na 8. šachovnici H. Polišenský, protože jeho soupeř J. Hráček si utěsnil věž na f8 natolik, že po g6 a Honzově tahu Sh6 kvalitu ztratil a hned se vzdal. V té době se už vyjasnila i pozice na 7. šachovnici, kde v partii P. Růčka – K. Štencel sice náš hráč měl pěšce navíc, ale bílý měl kompenzaci v lépe rozehraných figurách. Karlovi se nakonec podařilo pozici rozmotat a vrátit pěšce až za cenu výrazně aktivnější pozice, ve které blokoval postoupeného pěšce bílého a naopak sám spojenými volnými pěšci postupoval vpřed s podporou lepšího krále. Po pár tazích už bílý neměl kam couvat a bylo to 0,5:4,5. Jedno auto tedy vyrazilo zpátky do Kroměříže na zajímavý zápas béčka proti Vlčnovu.

Asi za půl hodiny po odjezdu už ale volal P. Bačák, že zápas skončil výsledkem 1,5:6,5 a i zbylí hráči jsou na cestě domů. Vyhrál ještě M. Navrátil, který černými v partii s M. Šáchou získal figuru bez výraznější kompenzace pro soupeře, což poměr brzy vyústilo v celý bod pro náš tým. Zbylé dvě partie, tedy J. Jánek – J. Ondra a J. Zemčík – P. Bačák st., už pak hráči v materiálově vyrovnaných pozicích neměli důvod protahovat a dohodli se na remízách.

Držíme tady 100% bilanci a čeká nás zápas s druhými Boršicemi, na který musíme vyladit formu – optimálně na únorových narozeninových oslavách, kterých asi pár bude. 🙂

Tabulka a výsledky jsou zde.

Všechny partie budou pravděpodobně v brzké době k přehrání na webu ŠO Kunovice http://www.sachykunovice.cz/

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *