Déčko prodloužilo sérii vítězství na tři zápasy

Po poměrně kostrbaté výhře v zápasu s rezervou Vlčnova nastoupilo déčko k zápasu 8. kola ZKS proti Zlínu C v mírně obměněné sestavě a tentokrát byl zápas jednoznačný. Soupeř nenastoupil v nejsilnější sestavě, takže jsme na všech šachovnicích měli papírově navrch a zápas se odvíjel poklidně k přesvědčivé výhře hostujícího družstva. Výsledek ŠK Zlín C – Slavia Kroměříž D 0,5 : 7,5 tentokrát víceméně odpovídá i průběhu zápasu.

V partii Štencel – Hronek si černý ve 12. tahu nechal střelcem svázat dámu a zbytek partie byl jen o pozornosti. Podobně jednoznačný průběh měla i partie Jánek – H. Suchánek, kde Jirka hezkým manévrem využil vazby a resultoval z toho také zisk dámy. Partie Šimek – Šantora byla klasická sicilka s opačnými rošádami a náš hráč byl podstatně přesnější a rychlejší.

Velice zhurta se do soupeře pustil sobotní narozeninovou oslavou mírně indisponovaný Radek Šudřich. Asi kolem 15. tahu stáli na šachovnici v řadě jeho bílí pěšci na e4, f4, g4 a h4 a černý se nedostal na dámském křídle k žádné protihře. Poměrně brzy se pozice na královském křídle otevřela a černý král se dostal do neřešitelných problémů. Zajímavou pozici postavili na první šachovnici Martinka a Jablečník. Bílý nalíčil na Gustu několik pastí, ale Gusta se lapit nenechal a postupně získával poziční výhodu a následně i materiál a výhru. Vedli jsme 4:0 a na osmičce byl předpoklad dalšího bodu. Za této situace se v partii Stojan – Navrátil dohodli soupeři na remíze v pozici, kdy měl Marek o pěšce víc, ale jinak jen věže a různobarevní střelci, takže do výhry daleko. Marek se přiznal, že vidina odjezdu prvním autem a teplého oběda u něj zvítězila, navíc zaknihoval půlku na 4,5.

I partie Firych – Dubovecký měla ovšem jednoznačný průběh, byť se nejednalo o rychle získanou zásadní materiální výhodu bílého. V pozici vzniklé z holandské se ovšem náš hráč jednoznačně orientoval lépe a zaslouženě vyhrál po zisku figury. Až chvilku poté skončila moje partie, která teoreticky mohla skončit první po zmíněné ztrátě dámy.

Zůstali dva osamocení bojovníci u partie Kokrda – Mazoch. Jirka odmítl remízu v koncovce S + 4p proti J + 4p, protože byl přesvědčený, že jeho spojení centrální pěšci zaručují výhodu a dá se „to“ zkoušet. Bílý se opravdu dopustil rozhodující nepřesnosti a po zisku pěšce už Jirka zkušeně dotáhl partii k výhře. Takže celkově jsme nechali ve Zlíně jen půl bodu a vypadá to, že jsme silnější venku, než doma.

V tabulce ZKS zůstává déčko páté, ale můžeme pomýšlet i na závěrečné umístění na bedně. Výsledky naleznete zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *