Tříkrálové šachování

V sobotu 6.1.2018 se konaly dva pěkné turnaje, kterých jsme se zúčastnili prakticky v rovnoměrném obsazení. Na turnaj v Bílovci zavítali FM Mudrák Josef, Petr Kapusta a Mira Beneš. Turnaj v blízkém Citově navštívili FM Vladimír Karlík, FM Tomáš Cagašík, Martin Dvořák a Petr Petřík.Novoroční cena města Bílovce 2018

Již 11.ročník turnaje, který díky vysokému cenovému fondu má každoročně vzrůstající počet účastníků a stabilně vysokou úroveň. Letos se zúčastnilo 142 hráčů a jen díky neúčasti ukrajinského tria byl Pepa nasazen na 5. místě. Turnaj probíhá v krásných, prostorných místnostech Domu kultury pravidelně ho zahajuje starosta, ceny předává místostarostka a samozřejmě nechybí na začátku turnaje zdarma káva, čaj a vynikající koláčky. Pepa opět odstartoval jako blesk a se ziskem 5,5/6 byl na samostatném 2. místě. V dalším kole pokazil hezky rozehranou partii s IM Burdalevem, za odměnu dostal černými GM Gleka s kterým prohrál a se 7/9 při nejlepším pomocném hodnocení skončil na solidním 5. místě, ale mohlo to být ještě lepší. Posuďte sami. V pozici na diagramu hrál bílý na zisk Pb7, po poslední tahu černého …Vc8 přišla nabídka remízy a Pepa se zalekl, že po Va4 , Sd6 Dxb7 visí na c4. Nyní s počítačem věc není tak snadná, protože ani jeden jsme neviděli po Dxb7 Je5.

 

To Peťa furt tvrdil, že nic nevidí a že vyhrává jen náhodou 🙂 . Svou teorii podkládá zajímavou příhodou.

V partii se starším pánem obětoval pěšce za útok a skutečně dosáhl vyhrané pozice. Soupeř v pozici na diagramu zahrál …Jf5 a současně zbledl. Peťa si konečně dal dvojšach= skoro mat Jg4++ a po …Kg6 začal hledat mat úplný. Měl na to ještě 4 minuty, přemýšel usilovně 2,5 minuty a žádný mat nemohl objevit. Soupeř vida Peťovu beznaděj začal ožívat a aby Petra dorazil, tak mu oznámil, že mu mohl místo Jg4++ uštědřit jednotahový mat Vf7. Peťovi již stačilo jen pár sekund na to, aby objevil návrat koněm na Je5+ a po jediném ..Kf6 neváhal a soupeře tahem Vf7 zmatil 🙂 . Soupeř málem spadl pod stůl, ale Petra to tak nastartovalo, že skončil celkově na 12. místě a v kategorii Elo do 2200 na místě 2. Tzn. za IM Michenkou, ale např. před IM Klímou 🙂 . Mira hrál asi turnaje dva , po 6-ti kolech měl 4,5 bodu a několik silných soupeřů za sebou bohužel na tomto počtu bodů i skončil. Jinak opravdu velmi zdařilá akce. Výsledky naleznete zde.

Citovská tříkrálová rošáda

Velmi silný a početně hojně navštívený turnaj proběhl v nedalekém Citově. I zde platí, že vyšší cenový fond udělal z regionálního turnájku, kde si pro 1. místo, jak pro vodu, chodil FM Cagašík, prestižní akci letos s účastí 3 IM a 3 FM s celkovým počtem 80-ti hráčů. V bufetu se podávaly zvěřinové speciality , ale podle účastníků prostory pro 80 lidí již byly poněkud stísněné. Turnaj opanovali hráči Slávie, když na 1. místě skončil Martin Dvořák 8,5/9 !! , 3. byl FM Tomáš Cagašík , 6. skončil FM Vladimír Karlík a 19. Petr Petřík. Výsledky jsou tady.

Takže podtrženo a sečteno perfektní reprezentace oddílu a optimistický pohled na těžké zítřejší utkání s favorizovaným Českým Těšínem :´( .

2 komentáře u „Tříkrálové šachování

  1. Mirek K.

    Podtrženo a sečteno v neděli, těch sedm sobotně rapidově rozehraných borců, uhrálo jeden jediný bod…!
    No tak snad se příště poučí.
    M.

    1. Josef Mudrák Autor příspěvku

      Jelikož jsem psal oba články až v  pondělí večer tak jsem výsledek z Těšína znal. Chtěl jsem za větu přidat plačící šmajlík, ale nevím jak se píše. Jinak to byla ironie, ale díky že ses konečně ozval.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *