Školy se utkaly o titul okresního šampióna

Dne 12. 12. se konal Přebor škol okresu Kroměříž v šachu pro školní rok 2022/2023. Pořadatelskou zodpovědnost jsme se tentokrát na sebe rozhodli vzít my, SLAVIA Kroměříž.

Hrálo se ve třech kategoriích:

  1. 1. stupeň ZŠ;
  2. 2. stupeň ZŠ;
  3. střední školy.

Jako pořadatelský oddíl jsme měli největší želízko v ohni v kategorii 1. stupně. Na první desce za ZŠ Kroměříž-Slovan hrál Radek Šudřich mladší, náš odchovanec aktuálně hrající za Staré Město, na druhé desce hrál náš hráč Dominik Šudřich a na třetí desce Mykhailo Kurinnyi, který taktéž dříve docházel na tréninky SLAVIE Kroměříž. Zejména Radkův stoprocentní výkon dovedl ZŠ Kroměříž-Slovan k přesvědčivému vítězství v kategorii (17,5 bodu z 20 možných). Vítězům zdatně sekundovala ZŠ Kroměříž-Oskol se 17 body. Tyto dvě družstva tak zaslouženě vybojovala postup na krajský přebor. Další pořadí bylo velmi vyrovnané – ZŠ Kroměříž-Zámoraví (obě 7 bodů), ZŠ Hulín-Active Learning A (obě 7 bodů), ZŠ Zborovice (6,5 bodu), ZŠ Hulín-Active Learning B (4 body). Na jednotlivých deskách nejvíce uspěli: 1. deska Radek Šudřich mladší (ZŠ Kroměříž-Slovan, 5 z 5); 2. deska Jan Brtník (ZŠ Kroměříž-Oskol, 5 z 5); 3. deska Mykhailo Kurinnyi (ZŠ Kroměříž-Slovan, 4,5 z 5); 4. deska Šárka Kyjovská (ZŠ Kroměříž-Oskol, 4 ze 4) a Adam Vejtasa (ZŠ Kroměříž-Slovan, 4 z 5). SLAVII Kroměříž reprezentoval ještě Alexander Bell hrající na první desce ZŠ Hulín-Active Learning A, který měl na první desce těžké soupeře, a tak se možná ze svého výsledku úplně neradoval (1,5 z 5).

I v kategorii 2. stupně zazářili hráči aktuálně hrající za Staré Město a sourozenecká dvojice, a to sourozenci Staří. Jejich vítězná ZŠ a MŠ Střílky ztratila pouze 2 body a tak získala 18 bodů ze 20 možných.

Nevelký odstup za nimi mělo Gymnázium Kroměříž (16,5 bodu). Tyto dvě družstva si tak postup rozhodně zasloužila. Za pochvalu stojí i výkon ZŠ Kroměříž-Komenského (11,5 bodu), kterou bych pořadatelům krajského kola i zvážil k udělení divoké karty, pokud bude možnost (ale jsem také členem školské rady této školy jmenovaným zřizovatelem, takže mohu být považován za podjatého). Další pořadí – ZŠ Kroměříž-Slovan (6 bodů), ZŠ Kroměříž-Oskol (5,5 bodu), ZŠ Bystřice-Bratrství (2,5 bodu). Sympatické na bystřické ZŠ bylo, že se kvůli marodce neodhlásila z turnaje a vydala se bojovat i v nekompletní sestavě. Úspěchy na šachovnicích: 1. deska Thomas James McEvoy (Gymnázium Kroměříž, 5 z 5); 2. deska Zuzana Stará (ZŠ a MŠ Střílky, 5 z 5); 3. deska Kiril Stašok (ZŠ a MŠ Střílky) a Richard Kováč (Gymnázium Kroměříž, oba 4 z 5); 4. deska Danil Stašok (ZŠ a MŠ Střílky) a Marek Navrátil (Gymnázium Kroměříž, oba 3 ze 3).

Kategorie středních škol byla ratingově výrazně silnější než věkově nižší kategorie. První místo si již kolo před koncem zajistilo Arcibiskupské gymnázium Kroměříž A (14 bodů z 16 možných). Druhé místo si zajistilo taktéž poměrně suverénně Gymnázium Kroměříž (12,5 bodu). Tyto dvě mužstva tak automaticky postupují do krajského přeboru. Oproti minulosti překvapivě silné družstvo postavila Policejní škola Holešov (oficiální zkratkou VPŠ a SPŠ MV Holešov), která vybojovala 9 bodů. I tomuto družstvu (se domnívám) by slušela divoká karta pro krajský přebor.

Další dvě místa obsadily Arcibiskupské gymnázium Kroměříž B (3,5 bodu) a v oslabení hrající SŠ hotelová a služeb Kroměříž (1 bod). Zde na šachovnicích excelovali: 1. deska Michal Kubiczek, 2. deska Vojtěch Horák (oba AGKM a 4 ze 4); 3. deska Filip Vrzal (AGKM) a Matyáš Dvořáček (GKM, oba 3,5 ze 4); 4. deska Antonín Valenta (GKM, 2 ze 3).

Poděkování si zaslouží především oddíly ŠK Sulimov a SK EMKaD Holešov za zapůjčení části šachových souprav a především Marián Tomeček a Jan Štefek za výkon funkce rozhodčích a za pomoc s organizací a dalšími věcmi okolo turnaje.

Všem hráčům a školám děkujeme za aktivní účast, za pěkné výkony a mnohým i za pomoc s organizací před začátkem a v průběhu turnaje. Bohužel nepříliš pěknou vizitkou byla nízká až téměř žádná ochota pomoct s úklidem po turnaji, zejména od středoškoláků. Věříme, že se dětem turnaj líbil a že jim šachy budou dělat i nadále radost.

Kompletní výsledky lze nalézt na výsledkovém serveru chess-results.

      

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *