První výhra v aktuálním ročníku extraligy přišla ve 4. kole

První prosincový víkend se konalo druhé dvojkolo šachové extraligy 2022/2023 a tým Slavie Kroměříž se utkal s družstvy ŠK Líně a OAZA Praha.

V sobotním utkání jsme čekali vyrovnaný zápas papírově srovnatelných soupeřů, ale je nutno přiznat, že domácí tým ŠK Líně zápas zvládl výrazně lépe a soustředěným výkonem na všech šachovnicích postupně zápas dovedl k poměrně přesvědčivému vítezství. Zápas se hrál ve velmi malém salónku v Parkhotelu v Plzni a od začátku se nevyvíjel nijak slibně. Situace se pro nás ještě zhoršila, když v partii Malinovský – Rašík musel Karel po hrubce ve střední hře svou slibně rozehranou partii vzdát a poté Szymon Gumularz nedokázal udržet černými svou pozici proti dvojici střelců M. Petra. V partii Janik – Štoček vznikla oboustranně velmi složitá pozice s možnostmi pro oba hráče. Igor bojoval, ale zkušeného soupeře udolat nedokázal. Na první šachovnici se hrála italská a Lázsló Gonda měl proti K. Piorunovi poměrně velké problémy s časem. Přechod do koncovky ovšem zvládl skvěle a partii remizoval. Ani Honza Rubeš v patii s P. Novákem neměl ani chvilku reálné šance na výhru a v zavřené sicilské spíše bojoval o remízu, což se mu nakonec podařilo. V partii Neuman – Konopka se hrál dámský gambit a pozice víceméně nevybočila z rovnováhy. Remízovou věžovku už soupeři netahali. Ondra Švanda hrál s T. Hurdzanem královskou indickou s g3 a kombinační zápletky zvládl dobře. V koncovce těžkých figur zkusil s ohledem na vývoj skóre zariskovat, ale nedopadlo to. I v partii Richard Mládek – F. Kaczur se hrál dámský gambit – Ríša dokázal využít horší pěšcové struktury černého k postupu svých pěšců a převahu v centru s hrozbou postupu e pěšce do dámy postupně zúročil. Parádní výkon, který bohužel už jen výsledek kosmeticky upravil.
Výsledek zápasu ŠK Líně – Slavia Kroměříž tak byl nakonec 5 : 3.


Hrací místnost byla opravdu extrémně malá


Szymon i Karel bohužel své partie prohráli

V neděli 4. prosince jsme vybojovali důležité první tři body za vítězství v zápasu proti týmu OAZA Praha, který je sice jedním z outsiderů aktuálního ročníku, ale podcenit mladé hráče by bylo velkou chybou. S výjimkou první šachovnice se zápas zpočátku vyvíjel pro Slavii dobře a vypadalo to na výraznou výhru. Postupem času se ovšem na některých šachovnicích výhoda pro kroměřížské hráče vytratila a zápas dospěl k poměrně těsnému výsledku Slavia Kroměříž – OAZA Praha 5 : 3.
Na první šachovnici se utkal bílými Lázsló Gonda s Martinem Hollanem, který v minulých dvou sezónách bojoval v našich barvách. Hrála se symetrická anglická a nutno dodat, že Martin zvládl zahájení mnohem lépe a i ve střední hře se skvěle zorientoval. Po 20. tazích byla pozice bílého v troskách, ale Martin naštěstí pro náš tým neměl tentokrát zabijácký instinkt a spokojil se s věčným šachem. Igor Janik hrál černými proti V. Strakovi a v sicilské obrácenými barvami měl víc ze hry. V kritické pozici ovšem zvítězil lidský pud sebezáchovy a po návratu věže na osmou řadu už překvapivě neměl náš hráč v pozici nic. Szymon Gumularz se blýskl další hezkou výhrou v našem dresu, i když zahájení (opět anglická) Š. Hrbek celkem zvládl. Szymon ovšem velmi rychle postavil věže na volný c sloupec, pak hrál asi 10 tahů jako stroj, a výhodu rychle zrealizoval. Nejdelší partie se hrála na 4. šachovnici, kde Karel Malinovský černými zúročil znalost varianty s přechodnou obětí pěšce a postupně zlepšoval svoji pozici. Ve 39. tahu ovšem přišla nepřesnost a bylo po výhodě. Partie pak přešla do komplikované (alespoň pro mne) dámské koncovky, kterou za rozhodnutého stavu zkoušel hrát Karel na výhru, ale S. Cífka měl více postoupeného pěšce a po dlouhém boji nakonec vyhrál. Honza Rubeš nastoupil proti nebezpečnému D. Výprachtickému a partii sehrál výborně – prostě velmi zodpovědný a soustředěný výkon. Na 6. šachovnici Ríša Mládek přijal od Petra Hollana výzvu k divoké přestřelce po skotském gambitu, kde Ríša šel do varianty kde dal dvě figury za věž, pěšce a útok. Petr se ovšem ubránil a zůstala mu figura za dva pěšce s králem „na pochodu“. Obrana ho ovšem stála hodně času a pod tlakem udělal hrubku. U Michala Konopky se hrála královská indická a pozice vypadala velmi nadějně. Říkal jsem si, že tentokrát už Michal konečně soupeře přehraje a připíše celý bod. Jeho soupeř O. Vedral ovšem nedal kůži lacino a pár nepřesností našeho hráče využil k přechodu do koncovky dam a různopolných střelců, která vedla do remízy. Ondrovi Švandovi se partie s M. Kawulokem moc nepovedla a tuto variantu sicilské bude muset ještě ve svém repertoáru vylepšit. Každopádně remíza znamenala půlku na 4,5 a to je hlavní.


Honza Rubeš potvrdil svou kvalitu a o víkendu vybojoval 1,5/2


Partie dvou kamarádů Lázslá Gondy a Martina Hollana

Kompletní informace o průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na Chess24.com.

Kapitán Mirek Kašík si přál z druhého dvojkola alespoň 4 body. To se nám sice nepodařilo, ale v tabulce jsme se se ziskem tří bodů a dobrým skóre posunuli na 8. příčku. Rozhodně však ještě budeme muset nějaké zápasy vyhrát. Snad už 7. a 8. ledna 2023 v krásném domácím prostředí při zápasech s Frýdkem-Místkem a Hošťálkovou. Všechny fanoušky opět zveme.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *