Šachové naděje se utkaly v Bezměrově

V sobotu 19. 11. se v Bezměrově konal 1. turnaj ze série Grand Prix Zlínského kraje v rapid šachu. Více než 100 dětí nejen ze Zlínského kraje se utkalo ve třech kategoriích – do 14 let, do 12 let a do 10 let, hrálo se na 7 kol. Hlavním pořadatelem byl oddíl SLAVIA Kroměříž, spolupořadatelem byl ŠK Sulimov.

V kategorii do 14 let způsobem start-cíl (tedy s plným počtem 7 bodů) zvítězil Matěj Krajíček z ŠK Boršice, následovali Jan Baránek (5,5 bodu) z ŠK Zlín a Richard Svoboda (5 bodů) z Jiskry Strážnice. Jen na pomocné hodnocení hned za Svobodou skončila nejlepší dívka, Ema Kapustová z TJ Vlčnov. Druhá mezi dívkami této věkové kategorie byla Karolína Kovářová ze Sokola Ústí se 4 body a Aneta Zdráhalová s 3,5 body reprezentující ŠK Sulimov.

Kategorii do 12 let ovládl ŠK Staré Město, které obsadilo první tři místa. O první místo se přátelsky „porvali“ Zuzana Stará a Radek Šudřich mladší (přičemž Radek je odchovanec SLAVIE Kroměříž), oba získali 6 bodů, pomocné hodnocení nakonec pomohlo Zuzce. Oba jsem měl možnost sledovat a předváděli velmi pěknou hru, jen Radek by se měl možná zamyslet, zda se zabetonovaným pozicím nedá lépe vyhnout. Jak napovídá již uvedené, v této kategorii byly velmi vyrovnané výkony dívek i chlapců, což nebývá vždy zvykem. Takže zatímco ve starší kategorii byla třetí dívka v pořadí až 16., zde se první tři dívky vlezli mezi prvních sedm: 3. skončil Tomáš Babula, 4. Karina Starenka (A64 Grygov), ti měli po 5,5 bodech. Po 5 bodech získali na dalších místech Štěpán ZádrapaLukáš Ptáček (oba ŠK Vsetín) a Ema Trčálková (Sokol Ústí). Jediný zástupce SLAVIE Kroměříž v této kategorii, Alexander Bell zatím spíše sbíral zkušenosti, a tak získal 2 body a skončil 35.

V kategorii do 10 let také vítězný Matyáš Koběrský neztratil ani půlbod. Obdobně dobře hrál René Moravec, kterého porazil právě pouze Koběrský. I zde tak první dvě místa obsadilo Staré Město. 3. skončil Hugo Hadaš ze Sokola Ústí, který na pomocné hodnocení překonal Zikmunda Šeděnku ze Slavoje Poruba, oba si odnesli 5,5 bodu. Z dívek nejlépe uspěla pátá Eliška Císařová (Šachy Hošťálková) s 5 body, která na pomocné hodnocení překonala Gabrielu Zádrapovou (ŠK Vsetín) a Terezii Ševčíkovou (ŠK Sulimov). Reprezentanti Kroměříže v této kategorii skončili mimo první desítku. Možná mírným zklamáním je 11. místo Dominika Šudřicha. Dominik hraje pěkně, ale často se mu stane, že partii nedovede do úspěšného konce. Pro další zástupce Kroměříže to byl myslím první turnaj. Stejně jako Dominik měl 4 body také 16. Richard Sklenář. Pokud bude Ríša více využívat dostupný čas a nebude hrát zbrkle, má šanci se dále zlepšovat. Celkově 23. skončila Eliška Adamovská se 3 body. Eliška naopak nad některými velmi jednoduchými pozicemi přemýšlí dosti dlouho.

Kompletní výsledky jsou dostupné na serveru chess-results.com.

Věříme, že si všichni mladí šachisté a šachistky turnaj užili. Všichni hráči dostali aspoň nějakou cenu, což bylo díky obětavé práce ředitele turnaje Radka Šudřicha st. a zejména díky sponzorům, kterými byli TDZ Turn a Diamond Transport. Úspěch slavilo i občerstvení, které bylo částečně zdarma, komu by nestačily nápoje a ovoce, mohl využít bufetu, který zajistily především ochotné dobrovolnice. Celkový dojem snad mohlo zkazit jen pochybení jednoho z rozhodčích (tedy mě) v posledním kole (které však nemělo vliv na medailové příčky), ale i tak věřím, že si turnaj hráči užili a že se budou rádi vracet.

                  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *