Krásný zápas o lídra ZKP neměl v Hošťálkové vítěze

V neděli 9. ledna cestovalo naše céčko do Hošťálkové, aby v souboji s tamním béčkem co nejvíc rozkrylo tajenku boje o vítěze ZKP. Oba týmy postavily víceméně nejsilnější sestavy a byl z toho krásný zápas.

Pro domácí bylo nepochybně výhodou, že se 1. liga na východě hraje systémem dvojkol a 9. ledna se 1. liga na Moravě nehrála. Pokud by los přiřadil tomuto zápasu až termín až za 14 dní, měli by to se sestavou nejspíš složitější. Nicméně – vítěz krajského přeboru by měl prokázat kvalitu u šachovnic. Takže jsme vlastně byli rádi, že se dvě neporažená družstva utkala v souboji těch nejlepších hráčů na obou stranách. Za domácí nenastoupili jen dva hráči základní sestavy, ale J. Bednařík na 7. šachovnici rozhodně nebyl do počtu.

Malinovský v Hošťálkové

Na první desce nastoupil Karel Malinovský mladší

Na první šachovnici hráli V. Pala (2219) a K. Malinovský (2479). Partie po celou dobu nevybočila z remízových vod a celkem logicky se domácí hráč bílými nepouštěl do žádných divočejších manévrů. Ještě před touto partií skončila na 4. šachovnici remízou i partie R. Šudřich (2052) – A. Krmela (2113). Ani zde se na šachovnici nic moc nestalo a po výměně tří lehkých figur byla pozice nejspíš v rovnováze.
Tím ale výčet klidných partií v podstatě končí, i když bychom jistě byli rádi za to, kdyby klidnou remízou skončil i duel J. Malčánek (2038) – A. Sojka (2110) na 5. desce. To se bohužel nestalo. Honza odmítl nabídku remízy a snažil se vytěžit něco v materiálově vyrovnané hře 2V + J + 7 pěšců na obou stranách. Aleš stál jistě po celou dobu mírně hůř a nakonec pasivnější pozici neudržel, když soupeř hezky pronikl věží na 6. řadu a využil vazby na nekrytého jezdce k zisku materiálu a tím i celé partie.

Cagašík v Hošťálkové

Tomáš Cagašík

Na třetí šachovnici mezitím skončila partie O. Karlík (2159) – T. Cagašík (2154). Poměrně rychle (na Tomáše obzvlášť) dospěla partie do koncovky těžkých figur, ve které měl bílý prostorovou převahu a při malých rošádách prošel pěšcem až na h6. Tomáš velmi správně vytvořil protihru na dámském křídle a hrozivě vypadající útok bílého jej nevyvedl z míry. Následně obětoval jednoho pěšce za ještě větší protihru a soupeř nabídl remízu, kterou po konzultaci s kapitánem Tomáš přijal.
Na druhé šachovnici se odehrála velmi zajímavá partie V. Karlík (2153) – J. Krejča (2162). Laďova pozice se mi zdála velice nadějná a pořád jsem čekal, kdy už obrana černého praskne. Bohužel – bránil se velice zodpovědně a víc než půlka tedy necinkla na naše konto ani tady. Jsem velice zvědavý na partiový zápis – věřím, že „něco“ tam za bílé bylo.

Navrátilík v Hošťálkové

Přemýšlející Pavel Navrátilík

Takže se dohrávalo na zadních třech šachovnicích a bylo to opravdu velmi zajímavé. Na osmé šachovnici uplatnil P. Navrátilík (2071) – svoji převahu proti T. Galdovi (1754). Pavel hrál bílými velmi pozorně a postupně soupeře přehrával, ten ve střední hře ztratil (nebo obětoval?) figuru a nezbylo mu, něž zavřít oči a zkusit zaútočit. V oboustranné časovce se opravdu mohlo na šachovnici stát kdeco. Pavel minul asi 2x jasnou výhru a partie přešla do dámské koncovky s pěšcem navíc a lepší pozicí pro bílého. Za hodinu a půl ustupování králem ze šachů směrem k pěšci černého a pak rozpochodování svých pěšců dospěla partie k celému bodu pro Slavii. Pavel udržel svoji 100% bilanci (5/5) a bylo vyrovnáno 3:3!

Petřík v Hošťálkové

Partie Petra Petříka

Partie na sedmé šachovnici J. Bednařík (2147) – P. Petřík (2029) byla velmi dlouho materiálově vyrovnaná s tím, že bílý se snažil využít prostorovou převahu. To nakonec zvládl v koncovce 2V + 2J na obou stranách. Petrovi se bohužel nepodařilo bránící jezdce postavit aktivně a rozhodl postup centrálních pěšců bílého. Za stavu 4:3 musel na remízu M. Beneš vyhrát. A povedlo se! V královské indické měl bílými velmi dobrou pozici, ale soupeř se šikovně bránil, obětoval dočasně g pěšce a postupně svou pasivní pozici rozmotával. Nakonec rozhodl volný a pěšec bílého, za kterého musel dát černý figuru. Mira musel ještě vymyslet jak dobýt posledního pěšce černého a pak nepřehlédnout pat a mohli jsme si oddychnout. Partie M. Beneš (1988) – M. Zelenka (2086) tedy 1:0 a celkově remíza, řekl bych že spravedlivá.

Díky tomuto výsledku zůstáváme ve vedení o 2 body a pokud neusneme na vavřínech, tak by to v krajském přeboru mohlo dopadnout.

Tabulka a výsledky jsou zde.

Sojka a Malinovský

Aleš Sojka sleduje Karla Malinovského

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *