Co se děje v lednu?

Opět přetiskujeme informace od Šachového svazu ČR.

Vážení šachoví přátelé,
zasíláme Vám lednový Newsletter pro členy Šachového svazu České republiky.

Šachová online mistrovství před koncem roku 2020

Významných úspěchů dosáhli naši reprezentanti na mezinárodních online turnajích v prosinci 2020. David Navara se dostal mezi 16 nejlepších hráčů ME z kvalifikace, kde obsadil 6. místo díky zisku 8,5 bodu z 11 kol. V následné vyřazovací části vyhrál svůj osmifinálový i čtvrtfinálový zápas. V semifinále bohužel nezvládl poslední rozstřelovou partii a zápas s velmistrem Jonesem tak prohrál. V závěrečné bitvě o bronz naše šachová jednička bohužel neuspěla s německým velmistrem Bluebaumem.
Ještě dále se dostal Václav Finěk na online MS v rapid šachu do 10 let. Jako současná světová jednička věkové kategorie do 10 let byl nasazen přímo do vyřazovacích bojů, ze kterých se postupně probojoval až do finále. O vítězi za stavu 1-1 rozhodovala armageddonová partie, kterou vyhrál íránský reprezentant Sina Movahed a stal se tak mistrem světa. Václav Finěk získal stříbrnou medaili. Podrobnosti naleznete na webu ŠSČR.

Václav Finěk – Sina Movahed, 1. finálová partie online MS v rapidu, BNT

diagram Finek-Movahed
V pozici na diagramu zahrál náš reprezentant 40. Sd3 kvůli krytí pěšce c4. Mohl ovšem zaútočit na krále díky manévru 40. Sh3!, když po 40…Jxc4 41.Dg6+ Kd8 42. Je6+ dostane černý král brzy mat.

Aktuální situace ohledně šachových soutěží v ČR

Epidemie koronaviru bohužel stále ovlivňuje naše životy a není tak možné hrát ligové soutěže družstev. Z tohoto důvodu je odloženo 7. a 8. kolo šachové Extraligy (plánované na 9. – 10. ledna 2021) a taktéž 5. kolo 2. lig (plánované na 10. ledna 2021). Aktualizované informace naleznete na webu ŠSČR.
Kvůli probíhající epidemii byly odloženy či zrušeny soutěže mládeže plánované na prosinec 2020 a taktéž bylo odloženo MČR juniorek a dorostenek a Polofinále MČR juniorů a dorostenců. ŠSČR rovněž zveřejnil informace ohledně možnosti konání online Konference ŠSČR (plánované na 27. února 2021).

Šachové události v ČR

Vítězem Winter TopŠach Trophy 2020 se stal FM Petr Špreňar, když ve finále porazil FM Marka Miču. Bronzový stupínek obsadil FM Richard Stalmach.
Šachový svaz ČR stejně jako v minulých letech udělil Výroční ceny za rok 2020. Ocenění za přínos šachu obdržel in memoriam Břetislav Modr, talentem roku se stal Václav Finěk, ocenění za práci s mládeží si převezme Miroslav Hurta a do Síně slávy ŠSČR byl uveden Jan Smejkal.

Informace a zajímavosti ŠSČR:

Budeme rádi, když tento Newsletter pošlete svým přátelům nebo ho vyvěsíte na webové stránky.

Přejeme Vám pevné zdraví a samé dobré tahy v roce 2021

Šachový svaz České republiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *