Když vládne noc… Pendleři

V tomto článku se chci věnovat hráčům Slávie, kteří hrají za Slávii od Áčka až po Déčko. Kromě hráčů Extraligového Áčka se jedná o drtivou většinu hráčů Slávie. Tím je myslím Slavie trochu výjimečná, ovšem v poslední době klidně můžete potkat i v krajské soutěži  několik IM a FM. V tomto článku se věnuji hráčům soupisky ´Béčka – samozřejmě hráče o kterých jsem psal v předchozích článcích tak vynechávám.

Hráče beru podle soupisky v družstvech, abych na někoho nezapomněl i když mnohdy o nich nic nevím.

Tomáš Zdražil (1985), hrával za Olomouc a Prostějov, v této sezóně hostuje za Slávii. Top Elo má z února 2020 – 2159 bodů.

Beneš Miroslav (1978), bohužel začal hrát šachy až později, ale svým úsilím to dotáhl až na Top Elo 2107 bodů. Na milník 2200 však zatím nedosáhl i když na šachovnicích ho již měl. Hrával dlouhé roky za Zlín. V poslední době hraje za Slávii.

Mira Beneš-vlevo na slavném turnaji v Kunovicích 2017

Společně v Kunovicích 2017

Krajští přeborníci v blickách 2016-Boršice

Letos s Fousem za Déčko

K lepšímu výsledku by mu určitě pomohlo určení kritické pozice a lehčí ruka. To jak přehrál černými Laďu Bělunka, tak klobouček.

 

Londin Šimon (2001), mladý odchovanec Prostějova, který zaznamenal několik úspěchů v žákovských kategoriích. Jeho Top Elo je zatím 2163 bodů.

Londin Šimon

Stachoň Martin (1994), hrával pravidelně za Áčko a ´Béčko, v poslední době hraje bohužel jen výjimečně. Jeho Top Elo 2205 je již z roku 2016.

Martin klečící uprostřed – v Litovli 2011, klečící Roman Brázdil a vpravo stojí Jindra Pavelka

Uvedená partie vystihuje Martinův poziční styl.

Sojka Aleš (1977), silný hráč hrající dlouhodobě za Áčko, ale nevadí mu i nižší soutěže – hlavně, že je dobrá parta. Každoročně se ukončuje rok v jeho hospodě Na hřišti v Ludslavicích.

Pohoštění u Aleše

Tmelení kolektivu u Aleše Sojky

V době, kdy ještě Slavia pendlovala mezi 1. a 2. ligou hrával za Áčko.

Aleš za Slávii proti Jihlavě

Miluje blicky.

Krajští přeborníci v blickách 2016-Boršice, Mira Beneš, Petr Kapusta, Josef Mudrák a Aleš Sojka

Jeho Top Elo je 2179 bodů. V poslední době se stal obětí hlavně v USA oblíbených mýtů. Má zvláštní agresivní styl, když vítězný tah přijde zničehonic.

Brázdil Roman ( 1968 ), hrál dlouho za Áčko, pohybuje se mezi Postoupkami a Slávií. Jeho Top Elo je 2219 bodů. Roman hraje hlavně regionální turnaje, kde se většinou umísťuje na předních příčkách. Pro zlepšení by mu mohlo pomoci, kdyby nedohlédl na soupeře, protože se mně zdá, že má až přehnaný strach ze jmen.

Slávia B – v Hošťálkové. Zleva Petr Bačák ml., Mira Beneš, Roman Brázdil, Tomáš Cagašík, Mira Kašík, Petr Kapusta, Laďa Karlík a Aleš Sojka.

Společné foto s postupující Hošťálkovou.

KM B + Hošťálková

Má rád hlavně zrychlené tempo.

Zleva Petr Petřík, Mira Firych, Tomáš Cagašík a Roman Brázdil – bleskový burčákový turnaj v Boršicích

Roman a Burčákový turnaj v Boršicích patří k sobě

Hraje taktické šachy.

Navrátilík Pavel ( 1964 ), pohybuje se mezi Postoupkami a Slávií, jeho Top ELO je 2183 bodů. Rád hraje bleskovky a rapidy, ale v poslední době vše ve zmenšené míře.

Pavel Navrátilík na Pepových 50-tinách

Mazoch Jiří ( 1972 ), nyní již hraje málo, ale vypomůže, když je nejhůř. Jeho Top Elo 2129 bodů.

Jirka Mazoch- vpravo a Gusta Jablečník

Jablečník Gustav ( 1948 ), rodilý Pražák, který se přestěhoval do Hulína a hraje za Slávii. Gusta je zakládající člen Lokomotivy Praha, která to dotáhla až do nejvyšší soutěže. Pamatuji si, když jsem hrál za Loko Brno, tak jsme se těšili na Přebory republiky železničářů čtyřčlenných družstvech v blickách, které se konaly na Náměstí míru v budově železničářů. Konkurence bývala vynikající ( Meduna, Hausner atd ), soutěživost obrovská a krásné ceny ( Rubikova kostka a další těžce dostupné věci). To, že jsme každý utratili cca 300 Kčs nikomu nevadilo, parta byla vynikající a bylo o čem dlouho hovořit. Historku proti Vyšehradu, kdy jsem hrál černými proti Jardovi Šubrtovi dávám k dobrému dodnes.

Gusta Jablečník – s brýlemi za mlada 1974. Bleskový turnaj v Prešově. Vpředu Štefan Gross, Ján Plachetka a vpravo Dušan Kriško.

Jaký měl a má vztah k Loko Praha dokresluje článek na webových stránkách Loko Praha.

„Náš“ Gustav Jablečník mistrem ČR seniorů „70“!

22. 10. 2018 – Teprve až teď jsem se dověděl (spíše mi naplno došlo), že se Gusta stal přeborníkem republiky mezi seniory nad 70 let! Gustav byl teď zase pár let členem ŠK Loko Praha, klubu, který on sám v roce 1976 zakládal jako TJ Lokomotivu Praha! Ale v létě přestoupil zpět do Slavie Kroměříž, protože jeho pracovní aktivity v Praze definitivně skončily a on v Kroměříži bydlí. Ovšem neúnavný Gustav je i nadále naším hostem, neboť prý občas přijede do Prahy zahrát za naše Béčko. Tomu říkám vztah ke klubu! Také my všichni v klubu se připojujeme ke gratulaci! Gustave, ať ti to i nadále stále tak dobře „tahá“ i myslí, hodně štěstí :-)!

Gusta zřejmě jako Milan a Pepa svého největšího úspěchu docílil až jako 70-ti letý, kdy se stal Mistrem republiky.

Mistr ČR 2018 nad 70 let

K tomuto úspěchu jsem si tehdy dovolil napsat článek – zde je odkaz.

Gusta miluje šachy a hraje všude, kde je potřeba, třebaže rychlejší tempa už jsou i pro něho čím dál víc obtížnější.

Jablečník a Petřík

Jablečník a Petřík – radši to nechci ani vidět.

Gusta v 2.lize. Vedle Jirka Mazoch

Gusta hraje svérázné šachy a upřednostňuje svou praxi před teorií. Zajímavá historka na toto téma proběhla zřejmě na tradiční zabijačce. Někdo ukazoval partii a mně i Laďovi Karlíkovi se zdála celá koncepce černého krajně podezřelá. Na jejich námitky však Gusta prohlásil: Nemáte pravdu, to je dobrá varianta – to už jsem hrál!! Ovšem podezíraví šťouralové se nedali a zeptali se: A jak jsi Gustíku dopadl ? Odpověď byla nasnadě – no přeci prohrál !

Hezkou partii s naší Extraligovou posilou, ovšem ještě jako žáčkem, mně Gusta poslal. Je zajímavé na ní pozorovat jak od 15.tahu se černá pozice tah od tahu zhoršuje byť jen po setinkách a desetinkách.

Přebor Prahy 2014 – I.třída (Oaza B – Sk Loko Praha B 3½:4½, 2.šachovnice)
JABLEČNÍK Gustav (2090F) – HOLLAN Petr (1951F)

Adámek Vladimír ( 1988 ), Top Elo 1883, hraje spíše nižší soutěže a sehnat nějaké informace je spíš zbožné přání.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *