Gusta je mistr

Mistr ČR 2018 nad 70 let

Velkolepého úspěchu dosáhl na přelomu července a srpna v Rychnově nad Kněžnou náš člen Gustav Jablečník, když se stal Mistrem republiky v kategorii nad 70 let. Turnaje se zúčastnilo 74 hráčů a na skvělém výsledku nic neubírá ani fakt, že Gusta byl nasazen jako turnajová jednička. Vždyť skoro každý ví, že vyhrát turnaj je přetěžká řehole, při které musíte mít trochu štěstí, ale také prokázat svoje umění. To se Gustovi podařilo v plné míře, když se mu štěstíčko přiklonilo ve 2. a 3. partii a zbytek turnaje již projel zkušeně až do vítězného konce bez většího zaváhání. Některé kratší remízy omlouvá fakt, že z celkového počtu 161 hráčů všech kategorií 15 hráčů z turnajů odstoupilo kvůli vedrům. Takže Gusto obrovská gratulace a další chuť do hraní !!!

Gustav Jablečník rodilý pražák letos dosáhl sedmdesátky a Přeborník republiky mu je určitě krásným dárkem. V Praze podle mých zdrojů byl zakládajícím členem LOKO Praha, kterému zůstal věrný celou dobu. Myslím že během 5-ti let postoupili ze základu až do 2. ligy – tehdy 2. nejvyšší soutěže. Od roku 2000 je však již spojen s Moravou, kde žije se svou manželkou Zdeňkou v Hulíně. Jeho břitký pražský humor bývá často kořením našich společných akcí, kterých je však bohužel čím dál tím méně. V soutěžích družstev bojuje jako lev za naše Céčko, protože trápit se za Béčko se mu už nechce. Je urputným bojovníkem o které svědčí i články na tomto webu: Nikdy se nevzdávej. Na šachovou hru má také velmi osobité názory, které ovšem potvrzuje dobrými výsledky v praxi. Malá šachová lekce , které se dostalo pisateli těchto řádek, když jemně kritizoval způsob Gustovy hry bílými  v Italce-proč, no Gusta po 1.e4 2.Jf3 3.Sc4 4.d3 5.Sb3  6.c4 si zablokoval střelce a partii myslím s Mirkem Jurkou prohrál. A skutečně v blicce jsem podobnou strukturu prohrál. Po dotazu, co je to za systém odpověděl, že bílý vyhrožuje převodem střelce na f3 s dalším g3 a Sg2. Po dotazu, zda by nebylo lepší zahrát g3 a Sg2 řekl: „Víš kolik má černý možností během tohoto manévru udělat chybu?“

Pojďme se podívat letem světem na Gustovy partie.

V 1. partii Gusta nastupuje jako favorit a postupně soupeře přehrává.

Tato partie je z jednoho kusu až na…. 40.tah Jc6+ po kterém se černý vzdal, ale po 40….Kf8 s dalším Kg7 by držel remiz.

V této partii Gusta přežil klinickou smrt, protože po 17.Df3 by měl čistou figuru méně.

Zde již Gusta předvedl jaký rozdíl je plánovitá hra oproti planému poskakování.

Horko na sále.

Ukamenování v Gustově podání.

 

Úporná snaha bílého o hru na remiz nápaditou hrou 20…0-0-0 odražena.

 

Pěkná hra černého, ale obava ze soupeře=remiz.

Jistíme 1. místo.

Takže Gusto, hodně zdraví do dalších let a ještě hodně podobných výsledků!!!!

Odkaz na výsledky najdete zde.

4 komentáře u „Gusta je mistr

  1. Josef Mudrák Autor příspěvku

    Upřesnění od Gusty
    Trochu připomínek:
    Bakalar – mírně jsem se ho bál, protože jsem viděl jeho šachovou dráhu a tady remízy nabízel a kdo ji nevzal toho natřel, pěkně zničil Jačka. Navíc já nemám moc rád černé.
    Pojdziniec – taky mi remízu nabídl, ale tu jsem odmítl, protože jsem věděl, že v posledním kole budu mít černé. On to na tu remízu hrál a tak když už jsem stál hůř, tak jsem ji nabídl a on to vzal. Říkal mi, že 40 let šachy nehrál, až když mu zemřela žena a dcera. Před těmi 40 lety prý hrál 3x finále mistrovství Polska dospělých. V posledním kole jsem remízu nabídl až když Bakalar s Pojedziniecem remízovali, což mi zajistilo minimálně druhé místo.První místo mi vyhrál Kotva, když to Fišer hrál netakticky.
    Jinak Lokomotivu jsem založil v roce 1976 a dojeli jsme až do první ligy, kterou jsme z finančních důvodů pustili. Jeden rok jsem současně hrál první ligu českou za Lokomotivu a první moravskou za Kroměříž.
    Ten článek je dobrý do okurkové sezóny až se červenám.
    Zdraví Gusta

  2. Mirek K.

    Já Gustíkovi sice blahopřál hned jak bylo jasný, že už ho nikdo nepřeskočí. Nicméně ještě jednou obrovská gratulace. Z velkým zájmem jsem sledoval na on-linu jeho výkony a na rozdíl od předešlých jeho výkonů na seniorech, bylo jasné, že letos to bude minimálně bedna. V té partii s Klimešem měl opravdu kliku, kterou jsem si zdůvodnil tak, že soupeř spadl na čas. Nebo né ?? Jsem přesvědčen, že rozhodující chvíle přišla v partii s Břízou. S kterým vždy na předešlých ročnících prohrál. Tentokrát s ním zametl zcela zodpovědně a tah 25.Jh5 zaslouží nejméně dva vykřičníky. Po výhře s Holečkem začal hrát trochu ekonomicky a málem se mu to nevyplatilo. Protože kdyby Fišer v poslední partii vyhrál a nebo i remizoval, tak pokud počítám správně, vždy by Gustik byl až druhý. Ovšem ne vždy je dobré chodit štěstí naproti. Někdy to vyřeší za nás.
    Vím, že Gusta má šachy hodně rád a proto mu tento úspěch ze srdce přeji.

    1. Gusta

      Klimeš šel na WC a já mezitím dal ten debilní šach na c6. Jak jsem zmáčkl hodiny, tak jsem viděl, že jsem výhru vypustil. Klimeš přišel, uviděl šach a hned to zabalil.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *