5. a 6. kolo Extraligy

Víkend 25. a 26.1 patřil 5. a 6. kolu šachové Extraligy. Slavia jela ven a to k soupeřům ne ledajakým. Vždyť v sobotu se utkala se suverénem posledních dvou dekád – Novým Borem a v neděli s úřadujícím Mistrem – Lysou nad Labem. 

Ze sestavy Nového Boru jde opravdu strach, a tak zazněly i názory na vypuštění zápasu a ušetření nějakého grošíku. Mým názorem však byl pravý opak a čest zahrát si s hráči Top světové třicítky se nenaskytne každý den. Potajmu jsem si říkal, že porazit nebo remizovat zápas s Novým Borem by byl úspěch srovnatelný s postupem do Extraligy. Moje názory však nejsou směrodatné a nakonec z toho vznikl jakýsi kompromis. Čest zahrát si s Novým Borem dostal Martin Dvořák, bohužel této role se nezhostil nejlépe. Klukům jsem se při obědu snažil vtlouct do hlavy, že každý soupeř je hratelný a že je nutné se k němu chovat jako k cilkulárce. Tzn.- mít respekt, ale nebát se. Navíc jsem jim zdůrazňoval, že novoboráci nevyhráli Ela v loterii, ale dosáhli je svými znalostmi a umem. Nový Bor hraje svá utkání v Praze v hotelu Don Giovanni, který svou velikostí vzbuzuje u soupeřů respekt a hosté již pod tímto dojmem prohrávají . Ne, není to pravda, ale kdysi za starých časů se ve fotbalové 1. lize říkalo, že když přijíždí Zbrojovka Brno autobusem na Spartu, tak v Průhonicích již prohrává 1:0.

Hotel Don Giovanni z nástupního ostrůvku- vpředu hráči Slávie

Hrací místnost se nachází ve 12-tém patře a má kuřárnu na terase, ze které je krásný výhled skoro na celou Prahu ovšem, kdyby zrovna nebyla mlha 🙂 . Samozřejmě hrací místnost si zasloužila naše společné foto.

Tým, který se snažil porazit Nový Bor

Pojďme se podívat na dvojice: 1. GM Pentala Harikrišna 2716 – GM Laszlo Gonda 2506

2. GM Radoslaw Wojtazsek 2725 – IM Viktor Gažík 2501

3. GM Viktor Láznička 2643 – IM Karel Malinovský 2454

4. GM Mateusz Bartel 2639 – IM Štefan Mazúr 2448

5. GM Jan Krejčí 2557 – FM Martin Hollan 2353

6. GM Vlastimil Babula 2575 – FM Jan Rubeš 2366

7. IM Tadeáš Kriebel 2517 – FM Petr Hollan 2308

8. GM Štěpán Žilka 2546 – Martin Dvořák 2197

Takže Elový rozdíl skoro na každé šachovnici více jak 200 bodů. Dění na šachovnicích však výsledku Nový Bor – Slávia Kroměříž 5 1/2 – 2 1/2  úplně neodpovídalo.

Zahozené šance: 1. Lászlo zcele přehrává černými Hariho, kterého jsem již viděl prakticky stejnou pozici vyhrát s celkem silným velmistrem, ale místo rozhodujícího doražení soupeře partii převádí do lepší koncovky, kde do výhry je daleko jak do Budapešti – 1/2 .

2. Honza s Vlastou získává bílými lepší pozici, mazaně převádí hru do lepší koncovky, místo pofiderního útoku na krále a dosahuje vyhranou pozici s nestejnými střelci, kde se Vlasta snad zázrakem zachrání – 1/2. Ovšem pozor toto je jediná Vlastíkova půlka jinak má 100%.

3. Petr mohl v jednom okamžiku stát s Tadeášem lépe. Tah viděl, ale nezahrál-bohužel – 0.

Zisky: To co ubránil Karel s Viktorem snad nebylo ani možné. Já bych se asi tak 6x již vzdal. A to má Viktor přezdívku škrtič no dnes to asi nebyl on.

Další partie dopadly dle  dění na šachovnicích. Čili, při superklice jsme dokonce mohli vyhrát , při klice remízovat, podle mě by zápasu odpovídalo výsledek 4 1/2 – 3 1/2 ale i tak jsme proti Novému Boru uhráli zatím nejlepší výsledek ze všech družstev.

To nedělní zápas byl trochu jiný, ale i podobný. Stejný byl výsledek Slavia Kroměříž – Joly Lysá nad Labem 2 1/2 – 5 1/2, stejně zahozené šance i zisky, ale průběh na některých šachovnicích by spíše odpovídal hře v kavárně “ U Nováků “ v pozdních hodinách. Ne, proti super solidní hře v sobotu se mně naše hra nelíbila.

 

Tah 5.h4 v partii Martin Hollan – Jansa černého překvapil

První 4 šachovnice

Novopečený šedesátník Víťa Priehoda dusí Pepu

Taká kritika zřejmě i proto, že jsem v tomto utkání přispěl na bodové konto Slávie kulaťoučkou nulou.

Podrobněji zápasy rozeberu v dalších článcích.

 

2 komentáře u „5. a 6. kolo Extraligy

  1. Karel Štencel

    V extralize holt není nic zadarmo.
    Rating jistě není všechno, ale sehráli jsme o víkendu 16 partií a ani v jedné jsme neměli ratingově silnějšího hráče. Přesto jsme bojovali a za to patří klukům uznání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *