Nedělní reparát

Po tragickém sobotním výsledku 2:6 bez výhry nás očekával porubský souputnik Labortech Ostrava. Labortech dříve pošilhával po medailích nyní však více přemýšlí o záchranářských pracích. V nedělním zápase nastupoval jako domácí celek.

Diváků přišlo o něco méně, ale doufejme, že to bylo způsobeno kolizemi se soutěží družstev. Soupeř vylepšil sestavu, alespoň co se Ela týče, když nahradil v sobotu bodujícího Aleše Krajinu Kamilem Koziolem. Takže proti nám se postavili 3 GM, 1 IM, 2FM. Naše sestava zůstala stejná jako v sobotu. Zápas měl být celkem vyrovnaný, ale stalo se , že jsme se rehabilitovali za sobotu naprosto stejným výsledkem Labortech Ostrava – Slavia Kroměříž 2 : 6

GM Rašík, GM Jakubiec, IM Kočiščák- to ještě nevěděli, že získají pouze jednu půlku

A další ostravští borci

.Strategický skvost stvořil černý v partii IM Jiří Kočiščák – GM Ján Markoš, v nimcovičově variantě vytvořil bílému slabinu na c4 a výhodu realizoval tak, že by se za to nestyděl ani slovutný Tolja Karpov. Klobouk dolů a nedivil bych se, kdyby Jirka na nějaký čas nechtěl šachy ani vidět.

V souboji IM Viktor Gažík 2501 – GM Artur Jakubiec 2514 použil černý Holandskou a toužil  po zopakování sobotního výsledku, kdy porazil GM Azarova. Dnes ovšem tvrdě narazil. Viktor nevymýšlel žádné super novoty, hrál přirozeně a fázi partie, když soupeř již musel hrát v hodně horší pozici vabank, zvládl na jedničku. Cenný skalp pro exmistra světa do 18 let.

Partie GM Petr Velička 2426 – IM Karel Malinovský 2472 měla celkem poklidný průběh, bílý si udržoval mírnou převahu díky dvojici střelců, ale bylo znát, že oba borci se drží pravidla “ safety first „. Karel si určitě nepamatuje Mistra Frantu Blatného, který tvrdil, že po prohře se má remizovat. Tato Svatá pravda však již zachránila mnoho hráčů od totálního kolapsu v turnaji.

Nic na tom nemění ani fakt, že v pozici na diagramu mohl černý zahrát Ve7 s výhodou. V této pozici již byli oba spokojeni s půlkou 🙂 .

Partii GM Vítězslav Rašík 2472 – IM Štefan Mazúr 2425 jsem snad viděl u obou protagonistů hrát již někdy v minulosti a dokonce snad až po Dg7. Proto bylo pro mě s podivem, že stroj mele něco o přivyhrané pozici za bílého. Já bych tak přísný nebyl a remíza není žádné zahození šance.¨Navíc Šťefan v pohodě odremizoval 2 GM aniž by byl ohrožen – super.

Zřejmě nejvíc jsme trpěli v partii Kamil Koziol 2257 – FM Martin Hollan 2373 , když bílý zvolil sicilku se Sb5 a dostal klasickou výhodu, která spočívá v pošramocené pěšcové struktuře černého. Ovšem Martin se nedal ošálit a vytvořil nepropustnou pěšcovou hráz na 6. řadě 🙂 . Jednu chvíli to skutečně vypadalo trochu komicky, ale potom jsem si vzpomněl, že i já jsem měl před 40-ti lety v partii s Alešem Pekárkem na 6. řadě dokonce 6 pěšců. Partii jsem bohužel prohrál a tak jsem tuto výstavbu radši již neopakoval 🙂 .

V duchu převahy bílého se po celou dobu nesla partie FM Jan Rubeš 2380 – FM Jan Malík 2308. Černý sice ovládl střed, ale bílý měl na dámském křídle pěšce navíc podporovaného dvojicí střelců. Nakonec vznikla pozice, že bílý hrozil matem a černý tomu mohl zabránit jen za cenu figury. Opět skvělý výkon Honzy. Po partii jsem Honzovi vyčítal, proč nevyměnil dámy a zalezl s ní kdesi na h3. Honza odpověděl, že pozice by ztratila dynamiku na což jsem, po pochvale Honzovy dynamické hry v předchozím článku, neměl již žádný argument 🙂 . Opět klobouček.

Skandinávka v partii Alexandr Skalský 2191 – IM Michal Konopka směřovala po drobné zápletce do remízového přístavu, kde také v 16. tahu skončila.

Obrovskou vůli po vítězství předvedl bílý v partii FM Petr Hollan 2286 – Petr Walek 2248. V Drakovi měl v 18. tahu na hodinách 1:30 hod a počítačové hodnocení +2. V komentátorské místnosti jsme již skoro knihovali brzkou jedničku, ale na dalších 5 tahů padlo 80 minut, ale pozice byla stále lepší. Počítačový “ teploměr“ sice zaznamenával velké výkyvy, ale vždy bylo hodnocení pro Petra plusové. Po zisku figury dovedl pozici celkem bezpečně k výhře.

 

Takže kluci obrovská gratulace, tabulkou se posouváme nahoru, ale stále to není podle mých představ 🙂 . Gratulace celému realizačnímu týmu v čele s Karlem a Mirkem, poděkování všem divákům za přízeň,  panu Zmeškalovi za bezchybné IT služby a manažerce hotelu U zlatého kohouta paní Hronovské.

V jakém samotném srdci Kroměříže hrajeme dokládá foto vítězné sestavy.

Na terase hotelu U zlatého kohouta

 

Trošku pokusu o humor: Ve Zlínském kraji začínají kolovat zvěsti, zda nejsme zarytí judaisté, kteří o svém největším svátku , sabatu, mají zákaz vyhrávat 🙂 . Dokonce jsou vypsány odměny za první výhru v sobotu. Doufám, že tato odměna padne dříve než anticena, která je vypsána za první prohru v neděli 🙂 .

Výsledky naleznete zde .

3 komentáře u „Nedělní reparát

  1. Karel Štencel

    Pepo, ještě jednou děkuji za víkendové komentáře pro diváky a teď přidávám pochvalu za fundované postřehy tady na webu.
    Jen doplňuji, že nás celý víkend úžasně podporovali Václav se svou čtyřnohou kráskou, která musela několikrát poslušně čekat až Vašek sníží adrenalin skleničkou whisky. Byly to místy nervy…

    1. Karel Malinovský mladší

      Mělo to ovšem vadu na kráse. Po mém tahu c3-c4 mohl černý přejít do silného protiútoku tahem Da5! s dvojúderem na věž na e1 a na střelce na a3. Po c3-c4 Da5! Sxd6 má černý k dispozici silný tah Vxe5! a o vyrovnání najednou musí hrát bílý. Soupeř to ovšem na půl minutě nenašel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *