ZKS – z pohledu hostů jistě zápas „blbec“

Mrazivá neděle 25. února 2018 byla termínem 9. kola ZKS a zápasu SLAVIA Kroměříž D – ŠK Dolní Němčí. Výsledek 6:2 odráží nejspíš to, že kluci z Dolního Němčí si prostě vybrali zápas „blbec“ a my jsme jen sbírali plody tohoto faktu. V teple klubovny na Kotojedské ulici nastoupili hosté v osvědčené sestavě, ve které nasbírali za 8 kol plných 17 bodů a byli v tabulce na 4. místě, tj. o místo před naším déčkem. My jsme naopak nastoupili v dost neobvyklé sestavě, bez stabilních hráčů G. Jablečníka a M. Firycha. Faktem ovšem je, že se kapitánovi podařilo postavit neobvykle silné zadní šachovnice, a to zřejmě rozhodlo o vývoji celého zápasu.

Po ¾ hodině se v partii Josef Šťuka – Karel Štencel bílý fatální hrubkou v podstatě sám připravil o dámu a bez váhání se vzdal. Pozice s pěšcem méně sice byla horší, ale stát se mohlo ještě věcí…

V partii Radek Štos – Michal Blümel se v sezóně doposud neporažený bílý (6,5/8) odvážně pustil do útoku na královském křídle po vlastní velké rošádě, ale Michal se nerozklepal, nechal bílé pěšce postoupit až na g5 a h5 a pak využil děr v pěšcové struktuře na dámském křídle bílého a vazeb figur podporujících postup pěšců. V 10:15 jsme vedli 2:0 po dvou výhrách černými, což je ideální vývoj zápasu.

Velmi rychle do koncovky dospěla partie Václav Šumšal – Jiří Jánek a byla z toho věžová koncovka s volným krajním pěšcem ve prospěch našeho hráče. Na opačném křídle byli 2 pěšci symetricky proti sobě. Po postoupení pěšcem na a2 Jirka zjistil, že i když bude králem putovat až k tomuto vzdálenému prchajícímu hrdinovi, tak se před šachováním věží nemá kam schovat. Remíza nám ovšem stačila, takže žádná hrůza.

Optimismus dále podpořil i Petr Bačák ml. na první šachovnici proti Petrovi Symerskému, který (jak sám říkal) trošku v zahájení chrápal a přišel o centrálního pěšce. Je to ovšem zkušený hráč a věděl, že jeho šance jsou v redukci materiálu na těžké figury. Náš hráč pak hledal cestu k realizaci výhody, ale asi byl spokojený s tím, že s ohledem na vývoj zápasu i jeho remíza bohatě stačila a byla spíše příjemným překvapením.

Velmi optimisticky se navíc vyvinula i partie Petr Bačák st. – Jan Šimčík. Pan Šimčík velmi rychle nastoupil pěšci na dámském křídle ve snaze vytvořit si tam nějakou zřetelnou hru, ale Petr velmi uvážlivě vynutil zablokování pozice, navíc s oslabením v podobě dvojpěšce na b sloupci. Pěšec na b6 se pak stal středem jeho zájmu, přestože to vypadalo, že útočí na královském křídle. Ve chvíli, kdy dosáhl pozice s věží na f6, která vynucovala soupeřovo obranné Vb8 bylo jasné, že si králem dojde tam, kam bude potřebovat a koncovku by měl vyhrát. Pan Šimčík hledal záchranu v uvolnění věže za cenu ztráty onoho pěšce na b6. V tu chvíli se ovšem na šachovnici objevil mazoch na a4 a jeho jmenovec Jirka pochvalně přikyvoval. Petr bez složitého vymýšlení aplikoval poučku, že věž patří pod volného pěšce a malý mazoch vyrazil. V beznadějné pozici se černý vzdal a my jsme vedli 4:1

Partie na 2. a 3. šachovnici vypadaly nadějněji pro hosty, ale jak jsem psal v úvodu, když to nejde, tak se po… úplně všechno. V partii Marek Navrátil – Antonín Světínský ml.  se Marek pustil do dost divokého manévrování králem a dostal jej až na pole a4, kde stál v patu a bez obranných figurek. Pan Světínský hezkým manévrem získal kvalitu, ale hned poté trochu zbrkle podlehl obavě z braní střelcem na g7 a to vedlo k tomu, že Marek chytil jeho věž na 5. řadě. Materiál se vyrovnal, komplikovaná pozice se po výměnách figur vyjasnila a remíza byla víceméně jasná.

Téměř současně dohráli partii i Jirka Kašík s Karlem Hruškou. Náš hráč bílými vystavěl aktivní pozici, ale pan Hruška se pozorně bránil a nepřipustil rychlý konec po útoku na jeho krále. Jirkovi pěšci se zastavili a vznikla pozice s prostorovou převahou bílého, ale bez nějak snadno viditelné cestě k výhře. Remíza na 5:2 byla pro obě strany přijatelná, takže se dál oba hráči vzájemně netrápili.

Jako před 14 dny ve Zlíně i tentokrát zůstala nedohraná pouze partie Jirky Mazocha, který černými vzdoroval Martinu Čechálovi. Bílý hrál velmi aktivně a snažil se prolomit obranu černého na královském křídle těžkými figurami na f a poté i h sloupci. Jirka se ubránil a jak to tak bývá, jedna větší nepřesnost útočící strany a partie přešla do koncovky, kterou černý už mohl pouze pokazit. Takže se nakonec hrálo za stavu 5:2 až do 14:50. Jirka hrál koncovku V+S proti V+J s pěšcem navíc nejprve učebnicově a spojení dva volní centrální pěšci na e4 a d5 byli jasnou devízou. Navíc se mu podařilo krátkonohého jezdce zahnat na kraj šachovnice a mohl klidně partii dohrát. To se ovšem nestalo a místo toho přišlo hrrr do dámy i za cenu vyskákání uvězněného koníka, což po další chybě vynutilo pozici V+p proti V+S. S ubývajícím časem bylo jasné, že bude těžší a těžší partii za bílé udržet, ale taky se snižoval počet tahů do konce po odebrání posledního pěšce. Kalich hořkosti se pro hosty naplnil a bílý nakonec musel kapitulovat i v této partii.

Výsledky jsou zde.

Příště pojede déčko po přestávce do Zborovic. Pořád je reálná šance na třetí místo v soutěži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *