Slavia Kroměříž „A“ neuspěla v hanáckém derby

103Nešťastný vstup do soutěže 1.ligy v šachu zažila Slavia, když soupeře z Grygova silně podcenila a nastoupila bez 1. a 3. hráče základní sestavy. Naopak soupeř poučen z minulého ročníku, kdy se v soutěži zachránil na poslední chvíli, nastoupil prakticky v nejsilnější sestavě. Tím se stal zápas absolutně vyrovnaný a hosté i trochu se štěstím těsně zvítězili: Slavia Kroměříž-Grygov 3 1/2 – 4 1/2.


Jako první remizoval černými mírně zdravotně indisponovaný Aleš Sojka, další půlbod přidal skvěle připravený Milan Pastirčák, který nedal černými favorizovanému soupeři ani náznak naděje na zisk výhody. Kapitán Petr Kapusta potvrdil skvělou formu a bílými figurami soupeře zcela deklasoval. Dobře rozehraný zápas úplně otočil na 4. šachovnici hrající Josef Mudrák, když po 20. tahu měl obrovskou časovou výhodu a mírně horší pozici. Ve vítězné euforii svou laksní hrou podcenil možnosti bílého, dvoutahově ztratil kvalitu a po několika tazích i partii. Slavia se ještě dostala do vedení profesorskou výhrou Karla Malinovského, který zcela přehrál bronzového medailistu mistrovství republiky. Poté opět předvedl nervy drásající podívanou, hlavně pro domácí příznivce, Tomáš Cagašík a o něco lepší pozici pouze remizoval.
Mezitím prohrál bílými Martin Dvořák, který místo své vynalézavé někdy až extravagantní hry, která mu evidentně vyhovuje, zvolil suché zahájení, kde ho soupeř jasně přehrál.
Labutí písní byla prohra Vladimíra Karlíka, jehož soupeř( nejnebezpečnější hráč hostujícího celku) od počátku usiloval o aktivní hru , získal výhodu, kterou uplatnil v dámské koncovce.

Malou náplastí pro příznivce Slavie bylo překvapivé vítězství v krajském přeboru Slavia Kroměříž „C“ – Francova Lhota 5 : 3, kdy favorizovaný soupeř musel sklonit krále před uměním Miroslava Kašíka, Petra Petříka a Michala Kostky a nedokázal již výsledek otočit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *