Extraliga – 10 bodů ze 4 zápasů a posun na dělené třetí místo!

V polovině prosince hrálo naše áčko domácí dvojkolo proti týmům INGEM – ŠK Líně a ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess.

Na konci ledna jsme zamířili do Brna k derby s Moravskou Slavií a k nedělnímu zápasu do Pardubic.


První čtyři šachovnice zápasu s ŠK Líně. Zleva Igor Janik, Vlasta Babula, László Gonda a Szymon Gumularz.

Vánočně vyzdobené Velké náměstí přivítalo naše áčko i hosty z Líně a Prahy ke druhému dvojkolu aktuálního ročníku české extraligy.
Sobotní utkání proti ŠK Líně nebylo pro Slavii z nejpovedenějších, protože hned 3 hráči nedovedli lepší pozice k výhrám a László Gonda dokonce v časové tísni přišel o celý bod. Na osmé šachovnici dorovnal na remízový výsledek stav zápasu Ondra Švanda, který to ale měl při vší úctě k soupeři přece jen trochu jednoduší při rozdílu 300 ELO bodů. Szymon Gumularz na první šachovnici potvrdil, že je hráčem světové třídy, ale kousíček ve věžové koncovce chyběl.

Zápas Slavia Kroměříž – INGEM ŠK Líně skončil remízou 4 : 4.


Na zadních šachovnicích nastoupili Honza Rubeš, Jarda Bureš, Ríša Mládek a Ondra Švanda.

Po sobotním utkání jsme všechno hezky zanalyzovali a došlo i na bleskovky, ze kterých mám pro fanoušky hezkou momentku z partie Petr Petřík – Sasi Gonda. Manželka našeho dobrosrdečného maďarského kamaráda nám udělala radost a přijela tým podpořit. Mimochodem, je to dvojnásobná juniorská mistryně Maďarska.

V neděli 17. prosince Slavia vybojovala důležité tři body za vítězství v zápasu s proti Unichess Praha, kterému se v této sezóně nedaří. Oproti sobotě jsme tentokrát měli i trochu štěstí, ale to k šachům patří. Po několika remízách se v náš prospěch zápas otočil výhrou Szymona Gumularze, který upletl bič opravdu z ničeho. Druhou výhru připsal Ríša Mládek, ale nutno dodat, že soupeř prostě musel partii lámat. Byla to ovšem nesmírně zajímavá bitva a stojí za přehrání, protože oba hráči předvedli výborný výkon.
Zápas tedy dospěl k výsledku ŠŠ Vávra a Černoušek Unichess – Slavia Kroměříž 3 : 5.


Richard Mládek při bojovné partii s Petrem Šimkem


Szymon, László, Ríša a Ondra přinesli týmu dohromady 3 body…

Lednové dvojkolo se hrálo 27. a 28. ledna.

V sobotu jsme v derby dvou Slavií předvedli v Brně výborný výkon a to ještě nebylo nic proti nedělní jízdě v Pardubicích. Pojďme postupně…

V Brně se hrálo v příjemných a prostorách salónku v bowling centru, připraveno bylo výborné občerstvení a přivítal nás kapitán domácích Michal Vávra. Poprvé letos nastoupili Ádám Kozak a Felix Blohberger a rozhodně potvrdili svou třídu. Ádám před nedávnem dosáhl na hranici 2600 ELO bodů a hned v partii s Ivanem Saričem kvalitu potvrdil, protože černými k celému bodu chybělo málo. Felix proti Tomáši Polákovi dovedl partii taky do lepší pozice, ale i on pouze remizoval. Zápas se vyvíjel poměrně jednoznačně, protože Honza Rubeš měl po chybě mladého polského talentu Jana Maleka celý bod na talíři. Přišlo ovšem klasické uspokojení, že „je to vlastně jedno“ a ono nebylo. Nakonec z této partie bylo drama, které rozhodovalo zápas a Honza mohl i prohrát. Žádné drama ovšem být nemuselo, pokud by László vyhrál pozici +4, Vlastík neudělal v koncovce D+V+5p hrubku a Jarda měl čas v koncovce všechno spočítat. Na druhou stranu je potřeba připustit, že Ríša tentokrát zahájení nezahrál nejlépe a Kuba Roubalík v časovce obešel několikatahový mat. Perfektní výkon předvedl Martin Hollan, který zúročil přípravu a postupně Jakuba Kůsu přetlačil.
Derby moravských Slavií tedy skončilo výsledkem Šachový klub Moravská Slavia – Slavia Kroměříž 3,5 : 4,5.


Ádám Kozak a László Gonda na prvních dvou šachovnicích proti MS Brno. Dohlíží kapitán Mirek Kašík a Martin Hollan

Po zápase v Brně nás čekal přesun do Pardubic, kde jsme nejprve uložili našeho nejmenšího…

a potom vyrazili povečeřet, pokecat a probrat strategii na nedělní duel. Cestou jsme ještě stihli přes okno zahlédnout aktéry zajímavé partie Láznička – Slovák, která rozhodla sobotní zápas Pardubic proti Hošťálkové.

Nedělní mač byl jedním z nepovedenějších, jaký jsme v extralize odehráli, jakkoliv jsou Pardubice naším oblíbeným soupeřem. Hrálo se opět v parádní hrací místnosti na krajském úřadě a opět se všechno dařilo. Zápas zpočátku vypadal nerozhodně, protože Felixovu výhodu kompenzovala připrohraná pozice Richarda. Pak přišly dvě rychlé remízy v partiích Babula – Movsesjan a Hráček – Gonda a bylo ticho před bouří. Ta přišla, když poměrně brzy po sobě připsali bod Felix Blohberger a Honza Rubeš, a když navíc Ríša obratně svou pozici zachránil. Relativně klidnou remizu pak zaknihoval Jarda Bureš, který velmi hezky obětoval při přechodu do střední hry pěšce. Kluci na 7. a 8. šachovnici už pak poměrně odevzdané soupeře nešetřili a připsali další dva body.
Výsledek Slavia Kroměříž – Sigil Fund Pardubice 6 : 2 je možná k domácím až příliš krutý. Každopádně zaslouží poděkování, protože v Pardubicích je to prostě extraliga.


Honza Rubeš uhrál v Pardubicích cennou výhru…


Naše céčka… Kluci hráli výborně.

Slavia Kroměříž je po šesti kolech na děleném třetím místě, což je prostě paráda! Další dvojkolo hrajeme již 10. a 11. února a budeme hrát proti týmům Poruby a Frýdku-Místku. Samozřejmě opět srdečně zvu všechny fanoušky do hotelu U zlatého kohouta.

Kompletní informace o průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na chess.com.

Karel Štencel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *