Únor 2022 v extralize – Slavia vybojovala pět bodů ze čtyř zápasů a setrvání v nejvyšší soutěži je zase o kousek blíž

Jedno dvojkolo navíc v aktuálním ročníku extraligy se do kalendáře promítlo tak, že většina družstev musela v únoru odehrát čtyři zápasy. Mezi těmito družstvy bylo i naše áčko, které 12. a 13. února sehrálo domácí dvojkolo proti celkům z Brna a na konci února nastoupilo ve Frýdku – Místku proti oběma tamním družstvům.

Zápas Kroměříž - M. Slavia Brno

Zadní šachovnice zápasu Slavia Kroměříž – Moravská Slavia Brno. Vpravo sedící Honza Rubeš a Martin Hollan (pod dozorem Miry Beneše) a za nimi stojí Petr Hollan a Richard Mládek. Na zadních šachovnicích to nakonec dopadlo 2:2 a to bylo málo.

Kapitán Mira Kašík proti brněnským celkům opět povolal do zbraně Petra Hollana, zahraniční trio pro toto dvojkolo bylo Lázsló Gonda, Igor Janik a Štefan Mazúr. V sobotním domácím utkání nastoupila Slavia proti velmi silnému týmu Moravská Slavia Brno, který se v posledních letech pravidelně umisťuje na horních příčkách tabulky. I do Kroměříže přijela Morenda ve velmi silné sestavě v čele s Ivanem Saričem. Náš tým bojoval a potvrdil, že je schopen se měřit s každým soupeřem. Bohužel Karel Malinovský po velmi ostrém zahájení, ve kterém soupeř obětoval figuru, neudělal poslední krůček k přechodu do asi vyhrané koncovky a partii pak rychle prohrál. Slibnou pozici nedotáhl Honza Rubeš a prohra Štefana Mazúra rovněž neodpovídala průběhu partie. Každopádně hosté potvrdili svou kvalitu a odvezli si všechny body.

Slavia Kroměříž – Moravská Slavia Brno tak byl nakonec 3 : 5. Vyhrál P. Hollan a remizovali L. Gonda, I. Janik, J. Rubeš a M. Hollan.

Zápas Královo Pole - Kroměříž

Přední šachovnice zápasu ŠK Duras BVK Královo Pole – Slavia Kroměříž. Lázsló Gonda černými opět potvrdil svou třídu. Igor Janik hodnotil svou partii dost kriticky. Karel Malinovský nakonec za stavu 3,5:3,5 bojoval o výhru týmu marně. Štefan Mazúr vyhrál velmi rychle. Vzadu stojí Petr Hollan a Pavel Navrátilík.

V neděli áčko Slavie nastoupilo proti týmu Durasu s jasným cílem vyhrát a získat potřebné tři body. Zápas se vyvíjel velmi dobře. Štefan Mazúr velmi rychle porazil M. Blahynku, který se prostě někde utnul hned v zahájení. Poté krásně vyhrál Lázsló Gonda, který precizně využil chyby V. Dragneva. V té době už byly nadějné i pozice Richarda Mládka a Honzy Rubeše. Ríša svou převahu postupně zrealizoval a mezitím se Igor Janik dohodl na remíze s C. Ponížilem. Vedli jsme 3,5:0,5 a kromě Martina Hollana byly na ostatních šachovnicích všude šance – u Honzy Rubeše dokonce velmi reálné šance na výhru. Jenže pak se vidina tří bodů zhroutila, když během 10 minut prohráli Honza i bratři Hollanové a bylo to 3,5:3,5. Zejména partie Martina Hollana proti R. Chytílkovi se našemu hráči prostě nepovedla. Karel Malinovský bojoval a snažil se vyhrát, ale M. Červený hrál koncovku dobře a partii bez větších problémů dovedl k remíze. Hráčům Slavie se tedy ze zápasu ŠK Duras BVK Královo Pole – Slavia Kroměříž podařilo vybojovat pouze bod za remízu 4 : 4.

Další dvojkolo nás čekalo ve Frýdku. V sobou proti tamnímu áčku, které má překvapivě větší potíže se záchranou a v neděli proti nebezpečnému týmu mladíků.

Zápas Frýdek A - Kroměříž

První čtyři šachovnice zápasu BŠS Frýdek-Místek A – Slavia Kroměříž. Zleva Igor Janik, Karel Malinovský, Štefan Mazúr a Tamás Petényi.

Sobotní zápas proti Frýdku – Místku A byl prostě neuvěřitelný. Chvilku to vypadalo, že bychom mohli se silným soupeřem i zremizovat, pak se sen rozplynul, aby se následně stal malý zázrak. Ani jedna partie neskončila remízou a být u toho bylo prostě o nervy. Pojďme ale postupně. Na začátku někteří z nás vyjádřili podporu Antonu Korobovovi i jeho zemi, která v té době už čelila ruské invazi. Anton byl nepochybně ve velmi těžké psychické situaci, přesto dokázal hrát šachy na nejvyšší úrovni a získal pro soupeře celý bod. Klobouk dolů. O nic menší klobouček ale zaslouží Štefan Mazúr za výkon v partii proti A. Fedorovovi. Štefan se rozhodl obětovat figuru na h3 s obnažením soupeřova krále a pak už to byla chirurgická přesnost. Takže 1:1 a co dál? Tamás Petényi rozehrál s V. Zwardoněm podle očekávání partii na hony vzdálenou typizovaným pozicím. Bohužel tak trochu padla kosa na kámen a Tamásův soupeř se ve velmi divoké střední rozhodoval klidně a převedl partii do vyhrané koncovky. Následně opět zabodoval Ríša Mládek a bylo to 2:2. Skvěle hrál partii proti S. Azarovovi Karel Malinovský a vypadalo to, že pokud Karel vyhraje a Honza s Martinem zremizují, tak můžeme získat onen důležitý bod za remízu. Jenže Karel v koncovce nechal stát zadarmo jezdce a bylo to v háji. Soupeři měli už v té době víceméně v kapse bod v partii Vesselovsky – Konopka a zbylé dvě zmíněné partie nedávaly šance na víc než dvě remízy. Jenže! Soupeři Michala Konopky najednou spadnul praporek a bylo to 3:3 a šance žila. Bohužel Honza Rubeš nedokázal proti J. Burešovi těžkou věžovku udržet a bylo na Martinovi Hollanovi, aby v partii proti S. Jasnému vybojoval výhru. V místnosti, ve které se hrály oba zápasy, se již dohrávala jen poslední ze šestnácti partií a bylo to neuvěřitelné drama. Martin musel riskovat, soupeř měl několikrát možnost v podstatě vynuceně remizovat, ale cesty k remíze minul. Vznikla koncovka dáma + pěšec b proti dámě. Martinův soupeř evidentně přesně věděl, jak má tuto teoreticky remízovou pozici bránit a pochodoval králem do rohu h1. Martin postupně došel pěšcem na b6 a tam se jeho postup zastavil. Bylo zjevné, že jedině únava a trvalý tlak na 30 vteřinách může pro nás přinést chybu soupeře. A stalo se. Martin zahrál Dd5+ (král stál na h1) a soupeř zareagoval tahem Df6 – a1+. Naštěstí pro nás se uplatnilo pravidlo „dotčeno taženo“ a protože tah Df3 byl v dané pozici možný, partie okamžitě skončila. Nepamatuji, že bych něco takového někdy zažil a jistě nejsem sám.

Poděkování samozřejmě patří i dalším zástupcům našeho oddílu, kteří se přijeli do Frýdku podívat.

Výsledek zápasu BŠS Frýdek-Místek A – Slavia Kroměříž tak byl nakonec přece jen 4 : 4. Vyhráli Š. Mazúr, M. Hollan, M. Konopka a R. Mládek.

Zápas Kroměříž - Frýdek B

Zápas Slavia Kroměříž – BŠS Frýdek-Místek B přinesl našemu celku 3 body po výsledku 6,5:1,5. Na fotce jsou Ríša Mládek a Michal Konopka.

Po sobotním dramatu jsme proti místnímu béčku už mohli nastoupit trochu v klidu, protože nic divočejšího se ani dít nemohlo. Zápas se našemu družstvu velmi vydařil a byla z toho hladká výhra a poprvé za celou sezónu to bylo bez větších nervů. Po rychlé remíze Karla Malinovského získal první celý ani ne za hodinu Štefan Mazúr, jehož soupeř R. Stalmach udělal hrubku již asi v 10. tahu a byla z toho miniaturka. Další výhry připsali relativně brzy i Ríša Mládek a Tamás Petényi a navíc bylo jasné, že tentokrát už to musí klapnout a že se zápas s Durasem nebude opakovat. Igor Janik opět předvedl, že bílými je extrémně silný a P. Piesik prostě v koncovce jezdce proti špatnému střelci neměl šanci. Vedli jsme 4,5:0,5 a když přidal další výhru Martin Hollan, bylo ve hře už jen skóre. Michal Konopka a Honza Rubeš následně své partie zremizovali a díky tomu byl konečný výsledek zápasu Slavia Kroměříž – BŠS Frýdek-Místek B přesvědčivých 6,5 : 1,5. Vyhráli I. Janik, Š. Mazúr, T. Petényi, M. Hollan, a R. Mládek, remizovali K. Malinovský, J. Rubeš a M. Konopka.

V tabulce nadále ovlivněné nestejným počtem zápasů se Slavia Kroměříž posunula na 9. místo, a pokud porazí poslední Labortech Ostrava, měla by extraligovou příslušnost udržet. Závěrečné trojkolo se bude hrát 8., 9. a 10. dubna ve Frýdku-Místku. Tak držte palce!

Kompletní informace o dosavadním průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na Chess24.com.

Poř. St. č. Družstvo Partie + = PH 1 PH 2 PH 3
1 8 1. Novoborský šachový klub 12 11 1 0 34 68,0 50
2 2 Moravská Slavia Brno 10 5 5 0 20 47,5 26
3 7 INGEM – ŠK Líně 12 5 3 4 18 51,5 26
4 9 GASCO Pardubice 10 5 2 3 17 40,0 22
5 11 Výstaviště Lysá nad Labem 10 5 2 3 17 40,0 16
6 14 Siesta Labs Unichess 10 5 1 4 16 42,0 20
7 12 ŠK Zikuda Turnov 10 4 2 4 14 41,0 23
8 13 ŠK Dopravní podnik Praha 10 4 1 5 13 37,5 17
9 10 Slavia Kroměříž 10 3 3 4 12 40,5 26
10 3 BŠŠ Frýdek-Místek B 11 4 0 7 12 34,0 13
11 4 BŠŠ Frýdek-Místek A 11 3 2 6 11 39,0 19
12 5 ŠK Slavoj Ostrava – Poruba 10 2 4 4 10 38,0 17
13 1 ŠK Duras BVK Královo Pole 10 1 3 6 6 35,0 19
14 6 Labortech Ostrava 10 1 1 8 4 30,0 15

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *