V lednovém dvojkole extraligy vybojovala Kroměříž tři cenné body

Poslední lednový víkend sehrálo naše extraligové áčko další víkendové dvojkolo, tentokrát se hrálo v Praze.

Hrací místnost Unichess

Hrací místnost těsně před začátkem zápasu Siesta Labs Unichess – Slavia Kroměříž

V sobotním utkání nastoupila Slavia pod vedením kapitána Miroslava Kašíka proti týmu Siesta Labs Unichess, který je dlouholetým účastníkem extraligy a zpravidla se umisťuje na horních příčkách tabulky. Domácí roli favorita potvrdili, i když nerozhodný výsledek byl poměrně blízko. Krásný výkon předvedl K. Malinovský, který zúročil domácí přípravu a bílými figurami přehrál J. Drusku. Partie se velmi povedla i M. Hollanovi, který ve střední hře proti J. Rýdlovi trochu zariskoval, ale soupeř byl v té době již pod poměrně velkým časovým tlakem a úzkou cestičku k záchraně neobjevil. Koncovka už byla zcela v režii našeho hráče.

Zadní šachovnice

Zadní šachovnice zápasu Siesta Labs Unichess – Slavia Kroměříž. Vpravo sedící Martin Hollan po výborném výkonu svou partii vyhrál. Michal Konopka remizoval a Richard Mládek bohužel cestu k vítězství minul

Na první šachovnici velmi dlouho a těžce bojoval I. Janik černými proti velmi silnému velmistrovi P. Michalíkovi. Peter je velmi silný v koncovkách s vědomě do ní šel i v partii s Igorem. Po 4 hodinách nakonec obrana černého proti dvojici střelců nevydržela. Š. Mazúr se v partii proti L. Černouškovi poměrně brzy odchýlil od hlavní varianty a zvolil ne zrovna optimální pokračování. Ztratil pěšce a složitě hledal kompenzaci v koncovce dvou věží a jezdce na každé straně. V oboustranné časovce pěkně utekl věčným šachem věžemi po druhé řadě.

T. Petényi nastoupil proti J. Bernáškovi se vzájemným skóre 0:2 a ani tentokrát se mu nepodařilo soupeře přehrát. Tamás zvolil poměrně ofenzivní variantu s opačnými rošádami, ale rychlý postup v centru nebyl za dané situace správnou volbou a zkušený soupeř převzal otěže partie a postupně ji dovedl k výhře. Podobný osud měla i partie J. Rubeše proti staršímu z bratrů Jurčíkových. I tady udělali soupeři opačné rošády a bylo to kdo z koho. Honza hrál černými odvážně a nebál se obětovat kvalitu za aktivní hru. Soupeř ovšem v kritických chvílích partie hrál přesně a po časové kontrole již partii bez problémů dohrál. Na sedmé šachovnici M. Konopka černými spolehlivě odremizoval Martina Jurčíka a o osudu celého zápasu se tak rozhodovalo na poslední desce, kde R. Mládek bílými bojoval proti P. Šimkovi. Ríšovi se partie moc nepovedla a bílými rozhodně neměl více ze hry. Pod časovým tlakem mu nicméně soupeř nabídl celý bod. Náš hráč bohužel vyhrávající tahy na g sloupci přehlédl a šance na překvapivou remízu se rozplynula.

Výsledek zápasu Siesta Labs Unichess – Slavia Kroměříž tak byl nakonec 5 : 3.

Siesta Labs Unichess 5 3 Slavia Kroměříž
Michalík Peter Z 2575 1 0 2525 Janik Igor C
Druska Juraj C Z 2509 0 1 2473 Malinovský Karel Z
Černoušek Lukáš K Z 2451 ½ ½ 2423 Mazúr Štefan C
Bernášek Jan Z 2468 1 0 2458 Petényi Tamás C
Jurčík Marián C Z 2397 1 0 2393 Rubeš Jan Z
Rýdl Jiří Z 2434 0 1 2362 Hollan Martin Z
Jurčík Martin C Z 2386 ½ ½ 2384 Konopka Michal Z
Šimek Petr 2319 1 0 2378 Mládek Richard
Kroměříž - Praha

Zápas Slavia Kroměříž – ŠK Dopravní podnik Praha přinesl našemu celku 3 body

Janik a Malinovský proti Praze

První dvě šachovnice zápasu Slavia Kroměříž – ŠK Dopravní podnik Praha. Igor Janik (vzadu vlevo) nedal soupeři šanci, Karel Malinovský přijal s černými figurami nabídnutou remízu.

Co se nepodařilo v sobotu, to se podařilo v neděli, kdy Slavia ve stejné sestavě nastoupila proti týmu ŠK Dopravní podnik Praha, aktuálně druhému týmu rozehrané soutěže. Hráči DP jakoby se spokojili se sobotní výhrou nad vicemistrem z Pardubic a nepůsobili příliš bojovně. Toho naši hráči dokázali skvěle využít a po dvou rychlých remízách Malinovského a Petényiho černými figurami se postupně prosadili I. Janik a Š. Mazúr hrající bílými figurami. Když se k nim přidal i skvěle černými hrající R. Mládek, bylo rozhodnuto. Hráčům Slavie se tedy podařilo vybojovat velmi cenné tři body po výsledku 5 : 3.

Slavia Kroměříž 5 3 ŠK Dopravní podnik Praha
Janik Igor C 2525 1 0 2436 Sahidi Samir C Z
Malinovský Karel Z 2473 ½ ½ 2412 Půlpán Jakub Z
Mazúr Štefan C 2423 1 0 2418 Miesbauer Jan Z
Petényi Tamás C 2458 ½ ½ 2380 Vološin Leon Z
Rubeš Jan Z 2393 ½ ½ 2379 Burdalev Kirill Z
Hollan Martin Z 2362 ½ ½ 2392 Kourousis Epameinondas
Konopka Michal Z 2384 0 1 2375 Plischki Sebastian C
Mládek Richard 2378 1 0 2324 Kulhánek Tomáš

V tabulce ovlivněné nestejným počtem zápasů se Slavia Kroměříž posunula na 12. místo a zachovala si reálnou šanci na udržení. Další dvojkolo se bude hrát 12. a 13. února v Kroměříži. Kompletní informace o dosavadním průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na Chess24.com.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *