Joanna Worek vybojovala 5 z 8 na Mitropě

Jako obvykle předáváme dál zprávy od ŠSČR. I v těch červnových nechybí zmínka o hráčce Kroměříže. Joanna Worek reprezentovala ČR na Mitropa Cupu. Získáním 5 bodů vyrovnala vítězku své třetí šachovnice Annmarie Muetsch. Ta však oproti Worek odehrála jen 7 partií, tj. o jednu méně a získala tak větší procentuální úspěšnost, takže Worek se musela smířit s 2. místem na 3. šachovnici. I to je ovšem krásné a Joanna si zaslouží naši gratulaci.

Vážení šachoví přátelé,
zasíláme Vám červnový Newsletter pro členy Šachového svazu České republiky.

Kvalifikace na Světový pohár 2021

V evropské hybridní kvalifikaci (hráči z jedné země byli fyzicky přítomni na jednom místě a přenos tahů se prováděl online díky platformě Tornelo) se celkem představilo 16 českých zástupců. Vítězstvím v kvalifikačních skupinách hraných vyřazovacím systémem se na Světový pohár kvalifikoval Viktor Láznička a Thai Dai Van Nguyen. Dalšího hráče má právo nominovat ŠSČR a dle dohodnutých pravidel to bude Vojtěch Plát. David Navara si postup v soutěži nevybojoval, ale má právo hrát na Světovém poháru díky ratingu. Celkově se tak na této vrcholné události představí čtveřice Čechů, hrát by se mělo v ruském Soči od 12. července.

České úspěchy v online soutěžích

Historického úspěchu dosáhl český tým na serveru chess.com, když dokázal vyhrát sedmý ročník online Světové ligy. V závěrečném přímém souboji o prvenství porazil náš tým Srbsko i díky účasti Davida Navary, Vojtěcha Pláta či Tomáše Poláka. Velmistr Martin Petr živě komentoval celé utkání a reportáž o soutěži byla odvysílána na ČT sport. Evropský šachový víkend pro ženy a dívky se konal 15. – 17. května 2021. Kromě přednášek a seminářů se konala řada turnajů v bleskovém a rapid šachu na serveru lichess.org. V závěrečném klání národních ženských týmů získaly Češky stříbrné medaile, když je mocným finišem předehnaly reprezentantky Rakouska. Na třetím místě skončilo družstvo Španělska. Podrobné informace o akci naleznete na webu ŠSČR.

Mitropa Cup 2021

Na začátku května proběhl tradiční turnaj mužských a ženských reprezentačních družstev. Letos zápasy probíhaly netradiční hybridní formou, kdy každý tým hrál v domácím prostředí za fyzické přítomnosti rozhodčích, ale tahy se přenášely k soupeřům online. Mužský tým (Nguyen, Babula, Krejčí, Kriebel a Finěk) skončil celkově třetí, když za celý turnaj prohrál pouze zápas se Slovenskem. Český ženský tým (Olšarová, Petrová, Worek, Richterová a Kaňáková) obsadil v konečném pořadí čtvrtou příčku. Bližší informace o akci naleznete na webu ŠSČR.

Plánované šachové akce

Lepšící se epidemiologická situace v ČR snad začíná přát i šachovým akcím. Je tak v plánu blížící se MČR družstev mladších žáků, KM ŠSČR rozhodla o dohrání části mládežnických lig a pořadatelé již pilně připravují řadu letních turnajů. Dále STK ŠSČR vydala rozpisy ligových soutěží a taktéž Sportovní kalendář sezóny 2021/2022. V plánu je též kvalifikace na MČR mužů 2021.

Informace a zajímavosti ŠSČR:

A na závěr pro Vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:

5. 6. 2021 3. Hříbata Open – šachový turnaj pro děti do 12 let – Brno
5. 6. 2021 Jaroměřský TURCK open turnaj v „Českém šachu“ – Jaroměř
11. – 13. 6. 2021 MČR družstev mladších žáků – Praha
13. – 20. 6. 2021 III. Prague International Chess Festival Don Giovanni – Praha
19. 6. 2021 V. ročník open air turnaje v rapid šachu Kersko 2021 – Hradištko
21. – 29. 6. 2021 MČR juniorů a dorostenců – Kouty nad Desnou
22. – 29. 6. 2021 MČR mládeže do 16 let – Kouty nad Desnou
22. – 29. 6. 2021 MČR juniorek a dorostenek – Kouty nad Desnou
26. 6. – 3. 7. 2021 O pohár primátora města Prostějov
27. 6. 2021 10. ročník turnaje O Rohozecký soudek – Mašov
1. – 9. 7. 2021 Šachový festival České Budějovice
1. – 10. 7. 2021 Letní tábor pro talentované šachisty – Domašov nad Bystřicí

Budeme rádi, když tento Newsletter pošlete svým přátelům nebo ho vyvěsíte na webové stránky.

Ať se Vám daří na šachovnici i mimo ni

Šachový svaz České republiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *