Zmrzlí na zahrádkách …

Příspěvek se nebude věnovat žádnému úmrtí, ale dalším členům Slávie. Název článku se odvíjí ze znovuotevření alespoň zahrádek po dvouměsíční pauze a místo příjemného posezení člověk tam klepe kosu. ( Pankrác, Servác, Bonifác)

Za Déčko kromě pendlerů nastupují i nenastupují.

Marek Navrátil ( 1995 ), pravidelně nastupuje v krajském přeboru. Šachy hraje bojovné, ale zdá se mně, že poslední dobu trochu ustrnul.

Zprava Marek Navrátil a Martin Stachoň – reprezentují kroměřížské gymnázium

Jeho Top Elo je 1878 bodů.

Miroslav Firych (1960), velký slavistický patriot a zároveň kritik. Šachy hraje již od mládí, moje výhra s Mirkem černými kameny v Brně 1977 se mně stala osudnou.

Simultánka s Janem Smejkalem – Mira Kašík, Mira Firych(třetí zleva), Zdeněk Rada?

Miluje blicky, jeho zápasy s Petrem Petříkem patří do zlatého fondu. Jednalo se o pravidelné páteční blicání v hospodě a nemyslete si, že šlo jen o nějakou srandu. Bylo zakoupeno počítadlo partií a oba aktéři se bleskový maratón připravovali celý týden. Hlášky při partiích patří ke Klenotům Slávistického šachu.

Zleva Petr Petřík, Mira Firych, Tomáš Cagašík a Roman Brázdil – bleskový burčákový turnaj v Boršicích

Miluje výhry, proto radši nastupuje na zadních šachovnicích, kde dosahuje až maximálního výsledku.

Mira Firych(vlevo) bojuje proti St.Městu

V dřívějších dobách patřil k oporám Áčka a při pravidelném pendlování mezi ligami se často ozývalo proslavené: Již je to zase tu, jdeme mezi elitu !

Hraje pevné šachy, kterým však rozumí a již hodně renomovaných hráčů si na tom vylámala zuby. Poslední dobu se namísto šachu věnuje zdravému životnímu stylu a šachu se vyhýbá, přesto je někdy sleduje na internetu. Jeho Top Elo je 2036 bodů.

Michal Blumel ( 1985 ), je talentovaným hráčem, který však šachy považuje bohužel za ztrátu času a věnuje se jiným činnostem. Jeho Top Elo je 1890 bodů.

Miroslav Nezdařil ( 1960 ), velký příznivec hanáckého šachu, který propaguje hanácký šach v Týdeníku Kroměřížska a to velmi zdařile. Hrává pravidelně za Zborovice a hráčům , kteří hrají či hostují za tento oddíl se důvěrně přezdívá “ Labuťáři „. Původně jsem si myslel, že pojmenování má souvislost s jezerem u zámečku ve Zborovicích na kterém sídlí hejna labutí. Potom jsem zjistil, že se jedná o odměnu za partii v podobě pečených labutích krků. No nakonec se ukázalo, že i toto hypotéza je falešná, ovšem parta kolem Mirka Nezdařila ve Zborovicích je skvělá.

Labuťáři

Mirek Nezdařil( druhý zleva ) bojuje za Zborovice. Vedle dlouhovlasý Mira Mojžíšek.

Pověstné jsou jeho přátelské turnaje pro zvané na konci sezóny.

Vyhlášení nejlepších Labuťářů

Mira Nezdařil v plném zápalu boje.

Letos za Slávii nehrál. Jeho Elo je pouze národní.

Zdeněk Rada ( 1955 ), za Slávii by položil život i když to tak mnohdy nevypadá. Šachy hraje od mládí.

Simultánka s Janem Smejkalem – Mira Kašík, Mira Firych, Zdeněk Rada(čtvrtý hráč zleva)

Prožil ve Slávii celou novodobou historii. Jak je přísný na dění ve Slávii je ještě více kritický ke své hře a jeho občasná rozhodnutí až hraničí. Letos za Slávii odehrál po dlouhé době partii bílými a bohužel hra bílými na mat se nepovedla. Ovšem šachové dění sleduje snad dnem i nocí, protože když ho potkám, tak mě vždy zahrne vodopádem šachových informací, o kterých nemám ani páry. FIDE Elo zatím nemá.

Miroslav Butula ( 1943 ), obrovský talent, který se zúčastnil památné telegrafické simultánky s Michailem Talem, proti 20-ti československým dorostencům ,která se po 30-tém tahu pečetila a dohrávala za obrovského zájmu diváků v pražské Lucerně. S Mistrem světa tehdy remizovali Hort, Jansa, Augustin, Haubt, Plachetka, Trapl , Janata, Děkan a Falta. Mira partii prohrál, ale zahrát si v takové společnosti proti Mistru světa muselo být inspirující na celý život. Poprvé si osobně Mirka pamatuji z roku 1975, kdy hrál kandidátský turnaj Memoriál Antonína Vavřiníka ve Starém Městě. Mirek tento turnaj s přehledem  vyhrál s bodovým náskokem 8 1/2 z 11 před  Holečkem a pisatelem těchto řádků. Všichni si splnili normu KM, což se nelíbilo tehdejší STK a výsledky byly anulovány. Pepa tento úspěch ještě zopakoval další rok proti renomovaným brněnským mistrům ( Vykydal, Kalendovský, Píše a Věchet ), kdežto Mirek svůj excelentní výkon již nikdy nezopakoval a dal se šachově do ústraní. Pro mladé: tehdy byla doba:  aby si člověk mohl zahrát KM turnaj, musel mít nějaký super výsledek nebo být členem pořádajícího oddílu a na splnění normy měl pouze 1 pokus. Proto si hráči všeho vážili a na různých Mistrovství se ČS hráči umísťovali na stupních vítězů. Dnes jsou poměry trochu jinší, ale bohudík.

Mirek hraje za nižší soutěže, ale neopomene se vždy podívat na domácí utkání Áčka.

Mirek kontroluje Slávisty.

Zřejmě je Mira i vzorným dědečkem.

Mirek s vnoučetem.

Jeho Top Elo je 2047 bodů.

Jan Polišenský ( 1999 ), nastupuje sporadicky, ale když nastoupí, tak lze očekávat body. Jeho Top Elo je 1711 bodů.

Karel Malinovský st. ( 1957 ), hraje velmi sporadicky, je otcem našeho lídra IM Karla ml.

Martin Štencel ( 1992 ), syn našeho prezidenta, šachy hraje, ale ve větší oblibě má zatím pohybové sporty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *