Štěstí je krásná věc …..

Ve dnech 5.3-13.3.2020 proběhlo v Praze Mistrovství světa seniorů v kategoriích 50+ a 65 + . Mistrovství proběhlo v hezkých a hlavně rozlehlých prostorách areálu a hotelu Olympic, což se ukázalo pro regulérní dokončení turnaje jako rozhodující. 

Někdy v říjnu 2019 mě kontaktoval Daniel Šorm, že bychom mohli sestavit tým na MS seniorů, které bude probíhat v Praze v březnu 2020. Jednalo se pro mě o velmi zajímavou nabídku, protože šlo o známé, které jsem snad 30 let neviděl a s kterými jsem za mlada sváděl líté boje s následnými akcemi, které se mně vryly do paměti na celý život 🙂 . Ve své době jsme byli Československými špičkami, ale čas letí a 3 z týmu nadlouho zanechali šachu. Vždyť IM Aleš Pekárek reprezentoval ČSSR i na Olympiádě, FM Daniel Šorm vyhrával hlavně žákovské přebory jak na běžícím pásu v tom v tom mu úspěšně asistoval i FM Josef Mudrák, IM Milan Pastirčák skončil 2. na přeboru dorostenců v památném turnaji v Bojnici a jako lídr Olomouce získal titul Mistra ČSSR. Ovšem turnaj měl být dlouhý, na 9 kol, a potřebovali jsme zdatného náhradníka, kterým se stal FM František Vrána, to se stalo pro družstvo nakonec skoro nejdůležitější. Všechny hráče družstva spojují roky narození 1960-1961 a z toho vznikl také název týmu. Dan slíbil rovněž velmi zajímavé finanční podmínky a soudržnost party měla být samozřejmostí. Bohužel soudržnost party byla jen mým vysněným cílem a právě zde se projevila Františkova klidná povaha, který 1. čtyři kola kola uklidňoval mírně řečeno znechucené kolegy Pepu a Milana, kteří si připadali jako prodejné lehké holky. Potom se začalo všem dařit a situace se  uklidnila. Z tohoto mého pocitu vznikl také název článku , který jednak odráží dění na turnaji a je rovněž název písničky Hapky a Horáčka v interpretaci Richarda Muellera odkaz .

Pojďme se podívat na turnaj, který skončil podle mého názoru pro nás velkým úspěchem, tedy 5. místem,  postupně od začátku. Byli jsme ubytováni v nových bytech v pražské čtvrti Břevnově, které pro kluky z Moravy byly až příliš moderní, čipy všude, krátké časové intervaly na otvírání dveří, na které si bylo nutno zvyknout.

Nové byty Na Petynce v Břevnově

Noví obyvatelé moderního bytu. Třetí fotí 🙂 .

Rovněž auto s “ řidičem Danem „, které nás dopravovalo na zápasy bylo na náš vkus trochu nóbl, ale člověk si zvykne na všechno 🙂 .

Rolls Royce-skromný dárek Dana ke svým nastávajícím 60-tinám.

Turnaj 50+ probíhal v  bočních prostorách hotelu Olympic a bylo nutno si zvyknout na přísná pravidla oficiální akce FIDE , na která nekompromisně dohlížela parta rozhodčích.

Rozhodcovský tým MS

Např. Pepa mohl být kontumován v 1. kole, když musel odevzdat do úschovny 10 let staré hodinky od vietnamce, přeslechl kde je místnost na kouření a při 1. cigaretě byl upozorněn, že opustil hrací prostor a mohl by být kontumován. ( Při opuštění hracího prostoru již nebyl možný návrat zpět ).

Turnaje se zúčastnilo 55 družstev ze 16-ti států. Z toho 24 GM, 7 WGM, 18 IM, 5 WIM, 29 FM, 9 WFM a 3 CM.

Pohled do hracího sálu 50+

V 1. kole jako 10. nasazený celek jsme dostali celek SK JOLY Lysá nad Labem. Výsledek SK JOLY Lysá nad Labem – 1960-61 1/2 – 3 1/2 odpovídal dění na šachovnicích, pouze Fera Vrána zjistil, že pozici, kterou dal za remiz, měl vyhranou. Jelikož jsem skončil první tak jsem se ihned odebral do blízké restaurace U Chcípáka s pocitem provinění, že jsem nechal své spolubojovníky osamoceny v boji. Zanedlouho dorazili Fera a Milan, když jsem se jim začal omlouvat tak mě Milan zarazil s tím, že každý kdo skončí partii musí okamžitě opustit hrací prostor bez možnosti sledování svých kolegů. Ještě jedna zajímavost – při sledování  partií během hry můžete své kolegy sledovat pouze přes záda, aby vám nemohli vidět do obličeje. No, všechno je v životě poprvé, ale těch novinek bylo na jeden den až příliš. Melancholie – ano, kromě partií a závěrečného ceremoniálu jsme se kompletní družstvo společně neviděli.

Ve 2. kole jsme se utkali se sympatickým celkem z USA , 4 Brothers.

Sympaťáci z USA

Příprava na tento celek byla velmi složitá, protože příjmení čtyř bratrů bylo snad odvozeno z islandských sopek – Jhunjhnuwala a databázi při vší úctě nešlo důvěřovat. Výsledek 1960-61 – 4 Brothers 3 – 1 se nerodil tak jednoznačně a byla  na naší hře vidět křečovitost. V tomto zápase vznikla fotka našeho týmu bez mecenáše Dana.

Aleš, Milan, Pepa, Fera 1960-61

3. kolo a česká reprezentace „A“. Do toho se rychle začínala otvírat druhá fronta – boj s koronavirem, tedy soupeřem nejtěžším. Zatím platí zákaz akcí nad 5000 lidí – uf, o.k. Áčko nastoupilo bez Zbyňka, ale i tak bylo v utkání favoritem. ČR „A“ – 1960-61 3 -1 byl pro nás až příliš krutý. Pepa dlouho mírně masíroval IM Michala Konopku až převedl partii do hodně lepší věžovky, kterou však špatně odhadl, vyměnil h-pěšce, čímž asi zahodil výhru. Aleš, po úporné obraně s GM Petrem Hábou mohl jednu chvíli s kvalitou méně dosáhnout vyhrané pozice. Milan po skvělé přípravě mohl vložit šach věží na e8 a o vyrovnání by už musel bojovat IM Ladislav Langer. Jediná partie na jednu branku byla výhra GM Petra Veličky s přemotivovaným Danem.

ČR „A“ i se Zbyńkem

Ve 4. kole jsme narazili  na nevyzpytatelný SK ZIKUDA Turnov, který měl však pro nás být ne nepřekonatelnou překážkou. Konečný stav 1960-61 – SK ZIKUDA Turnov 1 1/2 – 2 1/2 byl pro nás naopak až velmi milosrdný. Posuďte sami. Brzy po zahájení Vladimír Vltavský černými zcela přehrál opět křečovitě hrajícího Dana, ale jednak nabídl remízu a po celou partii toužil pouze po tomto výsledku- tedy nakonec 1/2 . Jediná partie, která nevybočila z normálu Martin Černý – IM Milan Pastirčák v tuto chvíli skončila rovněž půlkou. Pepa bílými rozehrál své oblíbené zahájení, které má obehrané s renomovanými mistry ovšem jen do 15. tahu – vždy 1/2 . No a nyní mu rovněž Zdeněk Maršálek remiz nabídl, ovšem nedoslýchavý Pepa( pracuje ve slévárně ) na rozdíl od svých kolegů nic neslyšel a v o dost horší pozici hrál dál. Pro Feru a Milana to byl další šok. Potom Pepa remiz nabídl, byl odmítnut, pozici za přispění černého dotáhl do remizové dámské koncovky, kterou ovšem vzhledem k soupeřově času začal hrát na výhru( Kg4 ) . Odměnou mu byla přesná hra soupeře, na půlminutě, a mat během 6-ti tahů. Fera v té době ztratil bez náhrady pěšce na f7, dalších 30 tahů to však vypadalo, že bílému půlka stačí a pohrdl výhrou i v elementární pěšcovce – 1/2.

SK ZIKUDA Turnov

Takže po čtyřech kolech: čtyři body, rozhádaný mančaft, navíc ranní rozhodnutí vlády o zrušení akcí čítajících přes 100 lidí vyvolávaly pocit, že odjezd by mohl být celkem dobrým řešením. S přispěním Prof. Prymuly a české vynalézavosti samozřejmě umožněné již zmiňovanými rozsáhlými prostory byl turnaj rozdělen na sekce menší jak 100 lidí.

Směrovník pro 65+

Nyní se nám turnaj zcela obrátil. Neměli jsme co ztratit, soupeř je velmi hratelný ALB-SCHWARZWALD Ø – 1982 ELO, turnaj se zřejmě dohraje, Dana asi přizabijem. A skutečně, Aleš v pohodě vyhrává, Fera hraje svou oblíbenou Holandskou a již z výrazu tváře je vidět, že se cítí jako ryba ve vodě – 20.tah a mat ! Pepa rovněž až na malou nepozornost Vc2 vyhrává, Dan konečně potvrzuje svoje ambice před turnajem a v celistvé partii vyhrává. 1960-61 – ALB SWARZWALD 4 – 0 nám dodává ztracené sebevědomí a celkem dobré skóre.

V 6.kole dostáváme oslabený SK SOKOL Vyšehrad, když pražáci se v Praze nebyli schopni sejít v plném počtu. Ovšem Aleš má s Mílou Netušilem tristní skóre a Pepa hraje černými s tajemným Jirkou Grohem, který má zatím 4 1/2 z 5. Proto Aleš brzy nabízí remiz a bílý přijímá. Pepa se rovněž opičí, ale Jirka je proti, ovšem záhy se dostává do horší pozice, ze které ho Pepa již nevypustí. Dan Miloslava Pilaře přehrál již v zahájení a černý se okamžitě vzdal aniž by si počkal na exekuci. SK SOKOL Vyšehrad – 1960-61 1/2 – 3 1/2. Znova nárust skóre a postup tabulkou nahoru. Pepa si na další den bere volno, opět hratelný soupeř SK GROEBENZELL RELOADED Ø-2121 ELO a pokojem se nese fotbalový chorál: Kdo nás zastaví !? Bohužel, odpověď se dostavuje skoro okamžitě, protože na ČT 24 vyhlašují zákaz akcí o počtu vyšším jak 30 lidí. To už ani česká vynalézavost neošulí – do čerta s koronavirem. Zápas 1960-61- SK GROEBENZELL RELOADED 3 1/2 – 1/2 nás vystřeluje až k výšinám.

Vše je podle pravidel, je odehráno 7 kol čímž je turnaj pravoplatný a je odpískán konec. Až nyní nám dochází, co za družstva za námi skončily Anglie, Rusko, Slovensko, Skotsko, ČR 2 a jiné a co to pro nás znamená.

Družstvo 1960-61 ještě jako 5 jednotlivců:

IM Aleš Pekárek

Mladý mecenáš FM Daniel Šorm

Kapitán IM Milan Pastirčák

FM Josef Mudrák

FM František Vrána

Při vyhlašování výsledků již jako jeden mančaft

Fera, Pepa, Dan, Aleš, a Milan

Takže nakonec vyhráli favorizovaní Američani, kteří jako jediní měli lepší skóre než náš celek. 12 bodů.

Vítězné družstvo USA

Na 2. místě se zásluhou kontumační výhry v posledním 7. kole umístili němečtí LASKER SCHACHSTICHTUNG GK. 11 bodů.

2. němci

Bronzovou medaili získalo naše Áčko. 11 bodů.

ČR „A“

4. skončili nenápadní Islanďané, kteří se drželi celou dobu v popředí. 11 bodů.

Vyhlášení vítězů.

Sláva vítězům

Celkové výsledky MS 50+ najdete zde. Turnaji MS 65+ se v článku nevěnuji, protože jsem se tam vůbec nedostal.

 

 

 

 

1 komentář u „Štěstí je krásná věc …..

  1. Jirka Kašík

    Ať žije Josef!
    To je jak přání k dnešnímu svátku, tak i poděkování za tento příspěvek.
    Je napsán velmi čtivě a turnaj kde hráli hráči, které jsem obdivoval i Ti se kterými jsem se utkával, vyvolal ve mně řadu vzpomínek.
    Čas letí. Tak hodně zdraví.
    Jirka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *