V ZKS pokračovalo surfování na vítězné vlně

Na konci ledna přivítalo v 7. kole ZKS naše déčko opět soupeře z Holešova, tentokrát EMKaD. Hosté přijeli poprvé k zápasu venku se všemi hráči z předních šachovnic, nám chyběl Radek Šudřich i Mirek Firych.

Zápas se vyvíjel celkem slibně a asi po hodině a půl nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo odehrát nějaké překvapení. Pavel Navrátilík v zahájení zcela přehrál Petra Plocha a i partie M. Janík – K. Štencel vypadala po odražení akce bílého na královském křídle čím dál optimističtěji.

Jako první se na remíze shodli soupeři v partii J. Trávníček – J. Jánek, když partie ani nepřešla do nějakých zápletek. Bez zápletek se odehrávala i partie Z. Rada – A. Peška, i když v tomto případě nešlo o smír, ale o jednoznačnou převahu našeho hráče, který už zhruba v 15. tahu dostal soupeře do neřešitelných problémů a partii pak velmi rychle dotáhl k výhře. Brzy poté vyhrál hezky i M. Blümel, který ve střední hře využil aktivity svých věží a chybu L. Janíka okamžitě potrestal. Vedli jsme tedy 2,5:0,5 a vše směřovalo k poklidnému dohrání, a to zejména s ohledem na vývoj na 1. a 8. šachovnici. Jenže pak se jasné nebe zatáhlo a přišly komplikace. Jako první se v pozici zamotal P. Dvorník v partii s M. Sovadinou, když nevyužil možnost průlomu a místo toho odevzdal po hrubé chybě materiál a celý bod.

K tomu se začala povážlivě zhoršovat pozice J. Mazocha na druhé šachovnici v partii s R. Holmanem a před časovou kontrolou vypadala Jirkova pozice beznadějně.

Další zápletkou „přispěl“ kapitán, který ve věžové koncovce se dvěma volnými pěšci navíc trestuhodně podcenil jedinou soupeřovu možnost, kterou bylo zavřít oči a vsadit na postup pěšců na královském křídle. V poslední možné pozici (viz diagram) pak bohužel neobjevil převod věže na h5 po tazích … Vxb1, Vxb1 a c4!, po kterých je možné věž přes a5 ještě včas vyměnit za dámu, kterou si bílý postaví na h8 a i s věží méně by pěšci c a d stačili s podporou krále k výhře.

Pozice Janík - Štencel po 49. Vb1

Pozice Janík – Štencel po 49. Vb1

To se nestalo a bílý pozici s dámou proti věži spolehlivě zrealizoval. Stav byl tedy najednou 2,5:2,5 a bylo z toho „drama až do konca“, jak říká P. Petřík.

P. Navrátilík brzy zase zvednul kurz našich akcií, když ve věžové koncovce prokázal své zkušenosti a zvítězil. Kde ale vzít ten chybějící bodík? Jirka Mazoch nad propastí a Marek Navrátil věžovka s pěšcem méně.

Naštěstí pro nás R. Holman nedokázal výborný výkon udržet dlouhé hodiny a v koncovce se dopustil nepřesností, díky kterým dostal J. Mazoch šanci převést pozici do dámské koncovky s pěšcem méně, ale s lepším králem, kterou udržel.

Vše se tedy nakonec soustředilo na boj na 3. šachovnici, kde M. Navrátil čelil tlaku J. Šaška ve věžovce s pěšcem méně. Marek prokázal, že si ve standardní věžovce s pěšci jen proti sobě ví rady v pozici slabší strany a po přesunu jeho věže z druhé řady na osmou bylo jasné, že tohle neprohraje. To uznal i Jarda Šašek a remíza zpečetila výsledek na konečných 4,5:3,5 pro nás. Hodnocení kapitána: Kluci bojovali jste za tým. Bravo!

Prohra druhých Boršic B v Dolním Němčí nás vzdálila od pronásledovatelů již o 5 bodů. To nám sice dává trochu klidu, ale ještě není dobojováno. Příště jedeme do Kunovic, kde již zřejmě nevidí jako příliš reálnou záchranu družstva A ve 2. lize a snaží se zachránit alespoň béčko. Musíme se tedy připravit na náročný zápas.

Tabulka a výsledky jsou zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *