Déčko zatím bez ztráty kytičky

ZKS: Déčko v Holešově – „Báječní muži s klikou“

V neděli 13. ledna se hrálo 6. kolo krajských soutěží a náš zástupce v ZKS zajížděl do Holešova k zápasu proti béčku ŠK, s jehož hráči se po léta dobře známe a někteří působili i ve Slavii.

Domácí nastoupili ve velmi silné sestavě, ve které k dokonalosti chyběl jen M. Vymětal, my jsme se museli obejít bez M. Firycha, R. Šudřicha a J. Kašíka, což bylo citelné oslabení. Za dané situace tak proti sobě usedla dvě v podstatě vyrovnaná družstva a bylo zřejmé, že to bude hodně náročný boj.

Zápas ovšem začal třemi poměrně rychlými remízami v partiích 1. Rafaja ml. – Navrátilík, 3. Macůrek – Navrátil a 5. Krajcar – Dvorník. Ve všech třech případech jsme měli černé, takže jsem příliš neprotestoval. Pozici na třetí šachovnici jsem ani moc nevyhodnocoval, protože bylo zřejmé, že kluci se znají a remíza po cca 15. tazích jim oběma vyhovuje.

Zůstalo tedy pět bojovníků a všechny zbylé partie byly podle očekávání velmi ostré. Vedení na naši stranu přinesl Z. Rada, který proti Francouzské zvolil velmi útočný styl boje s brzkým f4 a g4, což sice svá úskalí, ale nemá cenu přesvědčovat Zdeňka, že poučka „na pěšce se to nehraje“ neplatí vždycky. Sváťa Žáček si nějaké pěšce vzal a bylo zřejmé, že za to bude muset čelit tlaku pěšců na e5 a f5, podpořených těžkými figurami. Nesplést se v takové pozici je objektivně těžké a chyboval i černý v této partii. Zdenek získal figuru a navíc mohl pokračovat ve svém útoku, což také zdárně činil a vypracoval si zcela snadno vyhranou pozici – viz diagram.

Namísto Sd1! se ovšem rozhodl dát střelce za mat, obětoval na g6 a postavil i druhou věž na sedmou řadu. Plán to nebyl úplně špatný, ale pozice černého nebyla ještě úplně bez nebezpečí, což Zdeněk podcenil a po Sh6?? to byl najednou černý, kdo měl na šachovnici mat.

S. Žáček ovšem naštěstí pro nás tah Sb6+ neuviděl a po Vc1+ a Sxc1 se logicky vzdal. Ufff.

Do velkých problémů se poté dostal i H. Polišenský, který Sicilku nezvládl dobře, nechal si velmi oslabit pěšce na královském křídle a v průběhu střední hry přišel o pěšce. Honza ovšem velmi poctivě bojoval a dovedl partii do dámské koncovky s pěšcem méně, která po výměně dam a postavení nových vedla pouze do jednodušší dámské koncovky, ve které už měl T. Chutný už jen 1 pěšce a Honza krále pod ním, což poměrně snadno odremizoval.

Ještě předtím ale skončila partie J. Jánka, který bohužel ve střední hře přehlédl centrálního pěšce a následnou věžovku s pěšcem méně už neudržel, protože ji prostě hrál (i podle svého vyjádření po partii) hodně špatně. Stav zápasu tedy byl 3:3.

V partii Ševela – Štencel dokazoval bílý, že je útočným hráčem a tlačil pěšce vpřed na obou křídlech. Pozice černého byla poměrně nepohodlná a bylo zjevné, že rozhodne to, zda se bílému podaří něco získat postupem pěšce f4-f5. Bílý tento záměr ovšem připravoval příliš dlouho a dopustil se nepřesnosti, kterou se našemu hráči podařilo využít – viz diagram po 34.Dc3

Přišlo Vxc1! a nebezpečný f pěšec byl po dalších tazích černého f6 a Sxf4+ ze šachovnice bez náhrady odstraněn. Následné realizace výhody se náš hráč zhostil na výbornou a poměrně rychle a přesvědčivě vybojoval cenný bod na 3:4.

Dohrávala se partie Rafaja st. – Mazoch, kde Jirka bílými získal kvalitu a Marek měl navíc velké problémy s časem. Pozice byla ovšem značně komplikovaná a v jeden okamžik mohl Marek získat figuru a měl by dvě lehké figury proti věži a pěšci. Asi z nedostatku času ovšem černý tento úder nenašel a partie přešla po časové kontrole a postavení dam na obou stranách do dámské koncovky se dvěma spojenými pěšci navíc pro našeho hráče + odřezaným králem černého. Po půlhodince zkoušení nějak šachovat bylo zjevné, že Jirka už partii nepustí, což i Marek uznal a uzavřel výsledek zápasu na 3:5.

Měli jsme tedy tentokrát docela kliku, ale i to je na šachu někdy hezké. V příštím kole přivítáme doma hráče druhého holešovského oddílu a jistě nemůžeme spoléhat na další dávku přízně paní Štěstěny.Výsledky jsou zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *