Úspěšná výprava na odchyt ohroženého medvěda

Na rozdíl od zlínských ochranářů přírody, kteří se již měsíc pokouší odchytit mládě medvěda se kroměřížským šachistům v 1. lize – východ podařilo mnohdy nebezpečnou Pandu zpacifikovat na první pokus.

Je pravdou, že domácí šachisté z Rychnova nad Kněžnou přistoupili k zápasu velmi lehkomyslně bez prvních čtyř hráčů. Naopak hosté nastoupili opět v nejsilnější “ hostující “ sestavě. Průměrný rozdíl 350-ti Elobodů byl až děsivý. Jen hlavně nepodcenit oslabeného soupeře, což se naštěstí nestalo. Konečný výsledek utkání Panda Rychnov nad Kněžnou – Slavia Kroměříž 1 : 7 zcela odpovídal průběhu na šachovnicích. První zářez zaznamenal bílý v partii FM Tomáš Cagašík – Vladislav Martyniuk, kde propastný 550 rozdíl Elo proměnil Tomáš v 10-tém tahu v zisk pěšce a přinutil soupeře k téměř okamžité kapitulaci. O mnoho déle se v partii Josef Novotný – FM Josef Mudrák černý nepáral se svým soupeřem a zcela mu rozvrátil jeho svérázné zahájení a v 33. tahu matoval. Naopak bílý v partii Petr Kapusta – Miroslav Pavlíček zkonzumoval dva pěšce a ve věžovce prošel rychle do dámy. V této době již získal černý figuru v partii Jaroslav Zikmund – FM Vladimír Karlík, kterou dotáhl do vítězného konce a domácí se začali obávat pověstného kanára. Na 5 : 0 zvýšil  bílý v partii IM Milan Pastirčák – Vlastimil Jonáš, když soupeře nepustil přes šestou řadu a doslova ho zardousil. Škoda, že černý vypustil výhodu v partii Slawomir Machlowski – Martin Dvořák a pouze remizoval. Jedinou šancí na zisk celého bodu měli domácí v partii Michal Fiedorek – IM Karel Malinovský, ale bílý se zalekl svého slavného soupeře a v o něco lepší koncovce nabídl remízu. Poslední vyhrál bílými GM Robert Cvek s Martinou Marečkovou, když partii záhy převedl do o něco lepší koncovky a svou soupeřku doslova uondal. Co dodat než že si domácí za přístup k utkání vysokou prohru zasloužili a ještě lépe s kanárkem.

Ovšem daleko podstatnější v tomto zápase bylo, že jsme se všichni společně dopravili do vzdáleného Rychnova dodávkou pro osm osob. Takto strávených 6 hodin prospívá k utužení kolektivu a ze Slavie se opět stává parta. Tedy obrovské poděkování firmě TDZ Turn, která nám zcela nové auto na venkovní zápasy zapůjčuje. A zde je vítězné družstvo i s automobilem

 

Slavia Kroměříž

 

 

 

 

 

 

 

 

Cíl, který jsme si před soutěží vytýčili tj. nejlepší oddíl ve Zlínském kraji zatím plníme i když jen o skóre.

Bezútěšnost hry domácích plně dokresluje partie na 5. šachovnici.

 

 

 

 

1 komentář u „Úspěšná výprava na odchyt ohroženého medvěda

  1. Karel Malinovský

    Dneska jsem upřímně zvědavý na reportáž pana Mudráka. Bylo 14:00 a za rozhodnutého stavu 4,5-2,5 pro Kroměříž, v partii Malinovský-Jasný vznikla pozice B:Kc2, a5,b4,c3,f4,g3,h2,Sf3,Ve2 Č:Kf5,Jg8,Vc7,a6,b5,g7,h6 BNT. Tuto pozici se dvěma pěšci méně bez jakékoliv protihry a kompenzace hrál Standa Finist až do 15:30 dalších 40 tahů, než se rozhodl kapitulovat. Robert Cvek to jako divák málem duševně nevydržel a rozhazoval rukama čím dál intenzivněji.Taky jsem zvědavý, kdo takovou dlouhou partii bude naťukávat do databáze.:-)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *