Teplíčko uprostřed tabulky

V neděli 18.2. jsme v 8. kole 1.ligy – východ přivítali sympatické sousedy z tabulky – celek TJ Ostrava. Hosté hrají prakticky celou sezónu v základní sestavě a nejinak tomu bylo i v tomto zápase. U domácích tomu bylo nejinak. V souboji šlo o zachování příslušnosti ke středu tabulky a tudíž ke klidnému dohrání soutěže. Výsledek Slavia Kroměříž – TJ Ostrava 4 1/2 – 3 1/2 odpovídal Elové převaze domácích, ale průběh zápasu byl poněkud jiný. Domácí vědomi si Elové převahy spustili bandurskou na 3. a 4. šachovnici, ale se zlou se potázali. V partii Petr Růžička – IM Milan Pastirčák, chtěl černý v Sicilce bílého vytrestat za v poslední době oblíbené g4 a po h5 a gxh5 se pěšáček doklopýtal až na g7. Nic nebylo černému platné, že získal celý bílý střed a musel již brzy sklonit svého krále. Partie FM Vladimír Karlík – Marek Mrva směřovala již od prvních tahů do remízového přístavu, kde také po výměně skoro všech figur zakotvila. Další plus získali hosté v partii IM Alois Lanč – FM Jan Malík, kde černý v Sicilce aktivně obětoval pěšce, kterého posléze dobyl s lepší hrou. Bílý však nějak zázračně vyvázl a prohrál až po osudové ztrátě Pe4. Tedy po třech hodinách 0,5-2,5. Přitom dalších 5 desek neskýtalo žádný důvod k radosti, ne že bysme stáli špatně, ale otázkou bylo kdo vyhraje. První se tohoto úkolu zhostil černý v partii Kamil Koziol – IM Karel Malinovský, když bílý v Italce až příliš vyskočil koňmi na našeho žulového zabijáka, tudíž rozbil si kopyta i nos a zanedlouho vzdal. Přidal se i černý v partii Stanislav Šplíchal – FM Josef Mudrák. Bílý zvolil variantu, kterou Pepa praktikoval několik desetiletí. Černý poučen počítači, že více jak 50 let hrál své svérázné šachy špatně, zvolil poprvé v životě proti domečku s d4 variantu, která mu je jako bílému nejvíce nepříjemná a to Gruenfeldku s dxc4. Potom vzorově využil slabost bílých polí, získal dvojici střelců, kterou proměnil v zisk kvality a tím celého bodu. Pěkná celistvá partie za kterou nebudou černého plísnit snad ani ve Vlčnově 🙂 .

Další dramatickou partií byl souboj FM? Václav Pacl – Petr Kapusta, kde černému šlo hlavně o zkomplikování hry a dostání pozice do taktických problémů. K tomuto účelu použil oběť dvou pěšců, bílý aby uklidil krále z centra musel oba pěšce vrátit, ale iniciativa byla již na straně černého. V jednom okamžiku asi mohl riskantně vzít na f2 což neudělal a pozice dospěla do remízové věžovky. Proč FM? ?. Oblíbený rozhodčí přivítal váženého pána, bývalého poslance Václava Pacla jako mezinárodního mistra, po ohrazení se že je pouze FM prohlásil: “ To nevadí – stejně gratuluji „. Tak kde je vlastně pravda ? Momentka z partie a po partiová analýza 🙂 .

 

Po partiová analýza

Předposlední partie FM Tomáš Cagašík – Otto Hladík mě přiváděla celým svým průběhem k šílenství, když Tomáš jako bílý nepřekročil do 20. tahu třetí řadu, ale málem překročil čas. Uplatňování výhody černého bylo asi velmi kostrbaté ( šel jsem radši pryč ) neboť pozice vyústila do remízy a partie tak taky skončila. Poslední partie tak zůstala na lídry GM Jan Krejčí – IM Lukáš Klíma, kde přes obrovský Elový rozdíl černý podal srdnatý odpor v Ježkovi, podle Honzy stál po uvolňujícím d5 dokonce malinko lepší, potom však přehlédl skok koněm na d5 a partie přešla do studiové koncovky, kterou černý nakonec prohrál. Na chodbě se pouze neanalyzovalo , nýbrž i slivovička popíjela na oslavu jmenin i narozenin kapitána Béčka Petra Petříka-gratulujeme. Výsledky jsou zde .

Jěště možnost z partie Ladi Karlíka.

2 komentáře u „Teplíčko uprostřed tabulky

  1. Vladimír Karlík

    .Moje partie se povrchnímu pozorovateli (což je každý, kdo má v hlavě především svoji vlastní partii) mohla jevit jako nudná remíza od začátku do konce. Ve skutečnosti jsem propásl rozhodující moment k získání rozhodující výhody po 12.Jh4!. Nyní po oboustranně nejlepších tazích 12…Vd8 13.Sxf6 gxf6 14.Vhd1 Sc7 15.Vxd8 Sxd8 16.Jg6+ Ke8, což jsem ještě viděl a celou variantu dlouho zvažoval, přehlédl rozhodující 17.Jf8!. Např. 17…Sb6 18.Jxe6 Ke7 19.Jg7 Sxf2 20.Jf5 atd.
    Škoda, že neumím uvést diagram.
    Vl. Karlík

    1. Josef Mudrák Autor příspěvku

      Laďo, máš pravdu, při 11….h6 jsem si říkal, že by tam něco mohlo být, ale neměl jsem chuť to počítat. Snad jsem si na partii vzpomněl dobře.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *