Skvělý finiš našeho áčka v závěrečném trojkole přinesl posun na konečnou sedmou příčku extraligové tabulky

Aktuální ročník šachové extraligy byl zakončen tradičním závěrečným trojkolem, při kterém se všechny týmy sjedou do jednoho hracího sálu. Tentokrát se hrálo 24. – 26. března v Plzni a náš extraligový tým se utkal s družstvy Moravská Slavia Brno, Dopravní podnik Praha a Unichess Praha.


László Gonda a Aryan Tari v Plzni při zápasu proti Unichess Praha.

Páteční prestižní derby moravských Slavií bylo vyrovnaným soubojem, ve kterém měl náš tým po celý zápas mírně navrch, ale zkušení borci z Brna dokázali těžké pozice udržet. Po výhře Gustava Brejníka bylo dlouho skóre vyrovnané, přičemž hned na čtyřech šachovnicích měla Slavia Kroměříž šance na výhru. Bohužel se rozdílovou výhru vybojovat nepodařilo a tak výsledek zápasu Moravská Slavia Brno – Slavia Kroměříž byl nakonec 4 : 4.


Gusta Brejník (vlevo) měl důvod k úsměvu jak před, tak i po skončení zápasu s Morendou. Ondra Švanda se utkal s Petrem Piskem.

V sobotu nastoupila Slavia proti slabšímu družstvu DP Praha a potvrdila roli favorita. Skvělou formu potvrdili výhrou Richard Mládek a Ádám Kozak. Třetí výhru přidal nedávný juniorský mistr republiky Ondřej Švanda a bylo rozhodnuto. Zápas Slavia Kroměříž – Dopravní podnik Praha tak skončil výsledkem 5 : 3.


Ádám Kozak (vlevo) při partii proti DP Praha, kterou přesvědčivě vyhrál. Vpravo Karel Malinovský.


Naše první tři šachovnice s přísným dohledem kapitána.

Unichess Praha – Slavia Kroměříž 3:5.
V posledním kole této sezóny byl soupeřem šachistů Slavie nebezpečný pražský tým, ale po výhrách Michala Konopky a Richarda Mládka jsme se i v 11. kole radovali ze tří bodů my.


Ondra Švanda a Michal Konopka při zápasu proti Unichessu.

Šachisté áčka Slavie Kroměříž tedy získali v závěrečném trojkole 7 bodů a posunuli se na konečné 7. místo, čímž potvrdili příslušnost k české šachové elitě i pro příští sezónu. Mistrem ČR se stal znovu tým Nového Boru, sestoupily týmy Oaza Praha a DP Praha.

Za zmínku jistě stojí i to, že si Honza Rubeš a Ríša Mládek uhráli v této sezóně normu IM.

Jako perličku doplňuji informaci, že v sobotu ve večerní blicce kapitánů extraligových Slavií v hospodě u Švejka porazil Mira Kašík kapitána Morendy Michala Vávru. Byl to těžký, ale zcela férový souboj, který rozhodl o tom, že jsme prostě lepší. Kapitáne, děkujeme a gratulujeme nejen k této výhře!

Kompletní informace o průběhu extraligy lze nalézt na webu ŠSČR, partie jsou k přehrání na Chess24.com.

Všechny fanoušky zdraví
Karel Štencel

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *