Srpnové zprávičky

I v srpnu předáváme dál zprávy od Šachového svazu.

Vážení šachoví přátelé,
zasíláme Vám srpnový Newsletter pro členy Šachového svazu České republiky.

Čeští reprezentanti na Světovém poháru

Trojice českých reprezentantů (David Navara, Thai Dai Van Nguyen a Vojtěch Plát) se vydala do ruského města Soči na Světový pohár. Naše dlouholetá šachová jednička měla v prvním kole volno, dva další čeští zástupci museli o postup do druhého kola tvrdě bojovat. Velmistr Nguyen porazil Adama Kozaka z Maďarska poměrem 1,5 ku 0,5 (Poznámka: Adam v Extralize ČR nastupoval za SLAVII Kroměříž jako cizinec, skončil tedy hned v prvním kole – ale co by dala většina šachistů jen za účast na takovém turnaji, dalším „kroměřížským cizincem“ na Světovém poháru byl Aryan Tari, který v 1. kole porazil Barrishe 2:0, v 2. kole Bareeva 1,5:0,5 a vypadl až ve 3. kole s úřadujícím mistrem světa Carlsenem 0:2), stejným výsledkem postoupil i Vojtěch Plát přes mladého kubánského reprezentanta. Ve druhém kole vypadl ze soutěže Vojtěch Plát, když po remíze v první partii prohrál druhou partii hranou černými figurami a dále postoupil jeho favorizovaný soupeř Nikita Vitjugov. Thai Dai Van Nguyen v obou klasických partiích s Andrejem Esipenkem udržel remízu, bohužel v rapidovém rozstřelu byl jistější mladý ruský reprezentant. David Navara ve 2. kole vyřadil uzbeckého velmistra Yakubboeva 1,5:0,5 a jako náš jediný zástupce postoupil do 3. kola. Bohužel se dále nedostal, neboť s ázerbajdžánským velmistrem Durarbaylim remizoval první partii a druhou prohrál. Bližší informace o české stopě na Světovém poháru naleznete na webu ŠSČR.

Czech Open 2021

Ve druhé půlce července se v pardubickém Ideonu odehrál již 32. ročník festivalu Czech Open. I přes omezení způsobená aktuální epidemiologickou situací proběhla řada šachových turnajů za účasti českých i zahraničních hráčů. Hlavní velmistrovský turnaj vyhrál IM Zwardoň před GM Babulou, FM Mládkem a FM Czerwem, když všichni jmenovaní získali v turnaji 7 bodů z 9 kol. Klasicky velmi dobře obsazený turnaj v rapid šachu vyhrál řecký velmistr Pavlidis ziskem 7,5 bodu z 9 kol. Stejného bodového zisku dosáhl též stříbrný IM Vykouk, který se tak stal mistrem ČR v rapid šachu pro rok 2021. Bronzovou příčku v turnaji obsadil známý gruzínský velmistr Baadur Jobava. Detailní informace o festivalu a výsledky dalších turnajů naleznete na webu ŠSČR.

(Poznámka: Turnaje I v bleskovém šachu se účastnil kroměřížský Martin Hollan, který jej vyhrál se ziskem 10,5 bodu z 11. Turnaje E pro týmy se účastnilo družstvo SLAVIE Kroměříž ve složení Navrátilík, Bačák ml., Sojka, Beneš, Šudřich st., Bačák st., tedy bez extraligových hvězd. Vybojovalo 29. místo.)

Vyhlaseni pardubickeho A turnaje
Vyhlášení velmistrovského turnaje (zdroj: fotogalerie pořadatelů)

Letní turnaje

Kromě výše uvedeného festivalu Czech Open se v červenci odehrála řada turnajů po celé republice. Ve dnech 10. – 18. 7. 2021 se odehrál 16. Pražský šachový festival – Zlatá Praha 2021. V rámci této akce se konala spousta turnajů a doprovodných akcí. Uzavřený turnaj (Memoriál Karla Opočenského) ovládl islandský velmistr Hannes Hlífar Stefánsson, druhé místo obsadil GM Petr Hába a třetí skončil FM Jan Miesbauer, který svým výkonem získal normu mezinárodního mistra. V open turnaji vyhrál Pavel Flajšman a seniorský turnaj jasně vyhrál IM Josef Přibyl. Zprávu o svém působení na Openu Bohumín sepsala Viktorie Buchtová, dále si můžete přečíst dojmy Anny Lhotské o Pražském šachovém festivalu. Řada talentovaných mládežníků se zúčastnila Fide Openu České Budějovice a jejich postřehy naleznete na webu ŠSČR.

Dotazník spokojenosti s Newsletterem

Velmi si ceníne vašeho zájmu o Newsletter ŠSČR, který je připravován každý měsíc pro členskou základnu Šachového svazu České republiky. V něm pravidelně nacházíte souhrn informací z dění uvnitř svazu, přehled nejzajímavějších šachových akcí a výsledky našich hráčů na významných turnajích. Abychom Newsletter ŠSČR ještě vylepšili, rozhodli jsme se získat zpětnou vazbu od vás, čtenářů. Prosíme proto o vyplnění krátkého dotazníku, zabere vám jen několik desítek vteřin. Dotazník je k dispozici zde.

Informace a zajímavosti ŠSČR:

A na závěr pro Vás máme stručný kalendář blížících se šachových událostí:

6. – 13. 8. 2021 VIII. Open Letní Praha
7. – 15. 8. 2021 MČR seniorů – Rychnov nad Kněžnou
7. 8. 2021 7. ročník turnaje O pohár starosty města Nymburk
7. – 15. 8. 2021 Ostravský koník
8. – 21. 8. 2021 Mistrovství Evropy jednotlivců žen – Iasi, Rumunsko
12. – 15. 8. 2021 23. ročník Turnaje přátelství – otevřený přebor ŠSOK – Olomouc
13. – 22. 8. 2021 Mistrovství EU mládeže – Kouty nad Desnou
13. – 21. 8. 2021 18. FIDE Open Staré Město
15. – 21. 8. 2021 2. Open Nové Hrady
21. – 29. 8. 2021 31. ročník mezinárodního šachového turnaje JESENÍK OPEN
22. 8. 2021 Bleskový den Mirka Jurky – Brno
26. 8. – 5. 9. 2021 Mistrovství Evropy jednotlivců – Reykjavík, Island
28. 8. 2021 Přebor města České Budějovice v šachu
28. 8. 2021 O putovní pohár Boskovic
29. 8. – 8. 9. 2021 Mistrovství Evropy seniorských týmů – Praha
29. 8. – 5. 9. 2021 46. Veletržní šachový turnaj – Brno
3. – 12. 9. 2021 XIX. Sunny Beach Open – Bulharsko

Budeme rádi, když tento Newsletter pošlete svým přátelům nebo ho vyvěsíte na webové stránky.

Ať se Vám daří na šachovnici i mimo ni

Šachový svaz České republiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *